Την πεποίθηση ότι η ανταγωνιστική οικονομία και οι εξαγωγές, που βάζουν «πλώρη» για τα 70 δισ. ευρώ, είναι το μέλλον της Ελλάδας, καθώς «μόνο έτσι δεν θα ζήσουμε ξανά προβλήματα του παρελθόντος», εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε σύντομο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του στο 9ο εξαγωγικό συνέδριο «Export Summit», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Υπενθύμισε δε, πως ήδη από τον πρώτο μήνα του 2023, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση άνω του 30%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, προϊδεάζοντας για μια θετική χρονιά.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην προσπερνάμε εύκολα το κατόρθωμα των αλλεπάλληλων ρεκόρ που έχουν σημειωθεί όλα αυτά τα χρόνια στις ελληνικές εξαγωγές, παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες στη διεθνή οικονομία» επισήμανε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου, η οποία πρόσθεσε: «στο ΥΠΕΞ κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορούμε να υποστηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ΣΕΒΕ και άλλων εξαγωγικών και επιχειρηματικών φορέων, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων είναι σημαντικό όχι μόνο να υποστηριχθεί, αλλά και να προβληθεί προς τα έξω». Η κ. Λοΐζου τόνισε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τραπεζικό σύστημα και το ελληνικό κράτος, απέδειξαν ότι παρά τις δυσκολίες -πανδημία, κρίση στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωριστικές πιέσεις- έχουν ανθεκτικότητα και είναι ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον.
Ταχύτερα από το 2030 η υπέρβαση των 70 δισ. για τις ελληνικές εξαγωγές;
Την προσωπική εκτίμηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 70 δισ. ευρώ πολύ γρηγορότερα από τον στόχο που έχει τεθεί για το 2030, παρότι οι προκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι πολλές, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 9ου Export Summit.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει πολλά ρεκόρ εξωστρέφειας, με αποκορύφωμα το 2022, όταν η αξία των εξαγωγών «άγγιξε» για πρώτη φορά τα 55 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας ιστορικό ρεκόρ. Υπενθύμισε δε, ότι οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν πέρυσι να αντιπροσωπεύουν το 26,3% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που πριν από μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μονοψήφιο.
«Οι εξαγωγές σήμερα "τρέχουν" πιο γρήγορα από κάθε άλλον κλάδο της οικονομίας και μας δείχνουν το δρόμο της βιωσιμότητας. Σήμερα θέτουμε τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Η Ελλάδα μπορεί και αυτό το γνωρίζουν καλά οι συνεργάτες μας από το εξωτερικό», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντίδης.
Άλλα 30 μακεδονικά σήματα θα απονεμηθούν σύντομα
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Διαμαντίδης και στην πρωτοβουλία για την απονομή του σήματος «Μ MACEDONIA THE GREAT» στα προϊόντα που παράγονται στις περιφέρειες της Μακεδονίας. Όπως είπε, πέραν της πρόσφατης απονομής των πρώτων 30 σημάτων, επίκειται η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας για άλλα τόσα, ενώ 56 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει τα σχετικά έγγραφα και αιτήσεις και 150 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 17 ενημερωτικές συναντήσεις για το θέμα σε 13 πόλεις της Μακεδονίας και πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Βουλή των Ελλήνων, όπου υπήρξε ομοφωνία όλων των κομμάτων ως προς τη στήριξη της πρωτοβουλίας. «Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε στο θέμα του μακεδονικού σήματος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
Η Κ. Μακεδονία πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και η Θεσσαλονίκη τεχνολογικό hub στην ανατολική Μεσόγειο
Την πρώτη ελληνική περιφέρεια σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αποτελεί η Κεντρική Μακεδονία, η οποία κατάφερε να τις διπλασιάσει στις πιο δύσκολες εποχές και θα συνεχίσει «με σχέδιο και αποφασιστικότητα» να προωθεί την τόνωση της εξωστρέφειας της περιοχής, όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.
«Σε τεχνολογικό hub της ανατολικής Μεσογείου» εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη και δεν είναι τυχαίο ότι διεθνείς τεχνολογικοί κολοσσοί την επέλεξαν για να επενδύσουν σε αυτή, αναγνωρίζοντας την προοπτική του τόπου, σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του κεντρικού δήμου Μιχάλης Κούπκας.
Συμπλήρωσε ότι στόχος του δήμου είναι να προχωρήσει περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δομών και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη, ώστε η πόλη να μπορεί να υποδεχτεί ακόμα περισσότερα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, που θα επιθυμούν να εργαστούν σε αυτή.
Υπενθύμισε ότι το 2019, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν διέθετε καν ηλεκτρονική ταυτότητα οφειλής, κάτι που σήμαινε πως οι δημότες ήταν αναγκασμένοι να μεταβούν στο δημαρχείο και να περιμένουν σε ουρές για να κάνουν τις συναλλαγές τους, ενώ επανέλαβε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε έξυπνη πόλη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της.