Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα, είτε για νέο πρόγραμμα, είτε για επέκταση του υφιστάμενου ή έστω για γεφυρωτική ρευστότητα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του δημόσιου χρέους, ωστόσο επεσήμανε πως οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία παραμένουν.
Διευκρίνισε ότι για την έξοδο μίας χώρας από πρόγραμμα προσαρμογής υπάρχουν κάποιες επιλογές. Υπάρχει η επιλογή αιτήματος από την επηρεαζόμενη χώρα για νέο πρόγραμμα, η επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος, ή ακόμη υπάρχει περίπτωση ενός γεφυρωτικού ή ενδιάμεσου προγράμματος.
Αυτές οι επιλογές, είπε, είχαν τεθεί για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα αρχές του περασμένου χρόνου.
Εξήγησε ότι για την Κύπρο θα είναι εύκολη και απλή η διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα και ότι οι κυπριακές αρχές δεν προτίθενται να υποβάλουν ένα τέτοιο αίτημα προς τους διεθνείς πιστωτές.
«Υπάρχει», πρόσθεσε, «θετική εικόνα και αναγνώριση για τη γενικότερη προσπάθεια των κυπριακών αρχών. Για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας που άπτονται της σταθεροποίησης, διόρθωσης και μεταρρύθμισης της οικονομίας μας».
Όπως αναφέρει το Stockwatch, σημείωσε ότι από την άλλη «υπάρχει προσδοκία στο καθορισμένο χρονικό διάστημα που απομένει, πρέπει να εκπληρώσουμε και το τελευταίο προαπαιτούμενο για ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος».
Τόνισε ότι το ενδιαφέρον των ευρωπαίων εταίρων περιορίζεται στα τυπικά προαπαιτούμενα και δεν είναι πολλά.
«Είναι μόνο ένα κι αυτό δεν είναι καλά - καλά αποκρατικοποίηση. Είναι η ίδρυση νέας εταιρείας Cyta η οποία θα ανήκει στο κράτος».
«Για τα υπόλοιπα», ανέφερε, «είναι δική μας ευθύνη και δικές μας αποφάσεις τις οποίες ελπίζουμε να λάβουμε με τρόπο ψύχραιμο, νηφάλιο στη βάση δεδομένων και όχι στη βάση προκαταλήψεων, αρνήσεων ή υπερβολών».
Υποστήριξε ότι «δεν έχουμε ενώπιον μας πρόγραμμα για μαζικές αποκρατικοποιήσεις. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν είναι καλά – καλά αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι η περίπτωση των λιμανιών που εκεί θα παραχωρηθούν υπηρεσίες σε ένα επενδυτή που θα τις διαχειριστεί. Πέραν από τη δημιουργία νέας εταιρείας Cyta, είναι οι περιπτώσεις του κρατικού λαχείου και του ΧΑΚ που θα αποκρατικοποιηθούν».
Εξήγησε ότι μετά τον ερχόμενο Μάρτιο που θα εξέλθει η Κύπρος του μνημονίου δεν θα τίθεται ζήτημα οποιωνδήποτε απαιτήσεων από τους διεθνείς πιστωτές, διότι, όπως υπέδειξε, δεν θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα είναι δική μας ευθύνη και δικοί μας σχεδιασμοί να εκπληρώνουμε υποχρεώσεις που είναι κοινές και ευρωπαικές και δεν σχετίζονται με κάποιο πρόγραμμα.
Υπέδειξε ότι «μετά την έξοδο από το μνημόνιο δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε νοοτροπίες, επιλογές και συμπεριφορές που μας οδήγησαν ευθύς εξ’ αρχής στον εκτροχιασμό που είναι οι νοοτροπίες της αναβλητικότητας, της δογματικής άρνησης και της ατολμίας να επιχειρήσει κάποιος τις αλλαγές που πρέπει».
Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε πως το πρόγραμμα τελειώνει. «Τα δύσκολα τα έχουμε ξεπεράσει γι’ αυτό υπάρχει γενική ικανοποίηση σε ευρωπαικό επίπεδο καθώς διαπιστώνουν ότι η κυπριακή οικονομία έχει σταθεί στα πόδια της. Δεν θα ήταν όμως σωστό να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και προκλήσεις αγνοώντας τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια».
«Κουβαλούμε ακόμη ως οικονομία βαρίδια και στρεβλώσεις από το παρελθόν και πρέπει μέσα από τη συνέχιση της προσπάθειας να τα άρουμε», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στα επτά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη βουλή και αφορούν στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι για τον ίδιο ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα αποτελεί προτεραιότητα.
«Τα νομοσχέδια αυτά», είπε, «διασφαλίζουν ώστε να μην υπάρξει και πάλι εκτροχιασμός του δημόσιου μισθολογίου που αφορούν στις προσλήψεις, στις αυξήσεις και στα παρεμφερή ωφελήματα».
Επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες διαβλέπουν ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια χάνει τη δυναμική της και παρατήρησε ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.
«Αν ετοιμάσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 χωρίς αυτές τις ρυθμίσεις θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, διότι χωρίς τις ρυθμίσεις αυτές θα επιστρέψουμε στα παλιά», παρατήρησε.
ΕΥΖην
To "Σπήλαιο" του Πλάτωνα: Μία αλληγορία ακόμα επίκαιρη
Η πιο μνημειώδης εικόνα της άγνοιας εμφανίζεται στο, ίσως, πιο διάσημο απόσπασμα ολόκληρης της φιλοσοφίας:την αλληγορία του Σπηλαίου στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα: άνθρωποι που ζουν ...