«Ανοιχτό στον κοινωνικό διάλογο είναι το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές που θα φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών του στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας», που διοργανώνουν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και η Διεθνής Ένωση Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS), σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ).
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, βασική επιδίωξη, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που ο πληθωρισμός έχει πλήξει πάρα πολύ τα εισοδήματα, κυρίως των ευάλωτων πολιτών, είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία των επίσημων φορέων και οργανισμών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρωθυπουργία της χώρας, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 17,6% και, σήμερα, μειώθηκε στο 10%, ενώ σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην πτώση της ανεργίας των νέων.
«Απέχουμε αρκετά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,5%), αλλά έχει η ανεργία έχει μειωθεί αισθητά και οι οικονομικές προβλέψεις για την επόμενη τετραετία είναι καλές» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι, στο τέλος της παρούσας θητείας της κυβέρνησης, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας θα φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι οι ανισότητες στην αγορά εργασίας παραμένουν, ιδίως στο μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται μεταξύ ανδρών και γυναικών και υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα τις αντιμετωπίσει με τις πολιτικές που εφαρμόζει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος, ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε η οποία χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, όπως είναι οι αλλαγές που θα επιφέρει στην παγκόσμια αγορά εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη.
Επίσης, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα για upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) και reskilling (επανεκπαίδευση) του εργατικού δυναμικού της χώρας.