«Τα μέτρα που ανακοινωνουμε έχουν ως στόχο να ελαφρύνουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, για όσο απαιτηθεί», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντας κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του συντονιστικού της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
«Σήμερα, συνεχίζουμε με ευαισθησία να στεκόμαστε αρωγοί ανακοινώνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που απαντούν στις επείγουσες ανάγκες» δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε «Στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτείας ύψους 860 εκατ. ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατ. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης».
Σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό το θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόσθεσε επίσης, ότι το επόμενο διάστημα το ΥΠΑΑΤ θα «τρέξει» γρηγορότερα τα ευρωπαϊκά πρόγραμμα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεσμεύτηκε να κινηθεί ταχύτατα το θέμα που αφορά την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Γεωργαντας τονισε πως τον Απρίλιο θα έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρεκας σημείωσε ότι ανάλογα με τις συνθήκες μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας στόχος είναι να καλυφθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής κατά 80% στο αγροτικό ρεύμα από τον Απρίλιο και μετά που ξεκινάει η καλλιεργητική περίοδος στη χώρα μας.
Εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «θα εξαντλήσει και το τελευταίο ευρώ για να στηρίξει τον έλληνα αγρότη», αναγνωρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση η στήριξη του αγρότη απέναντι στην ακρίβεια είναι οι επιδοτήσεις.
Σημείωσε ότι το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και τον ΔΕΔΔΗΕ θα ανακοινώσει ένα επιπλέον ενεργειακό περιθώριο για αγρότες και σε κορεσμένους νομούς ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης.
Τέλος, αναφέρθηκε και σε μακροπρόθεσμες πολιτικές που αφορούν στις υποδομές, όπως είναι τα αρδευτικά δίκτυα που έχουν ανακοινωθεί στο πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρεκας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυροπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Αναπτξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος και στελέχη του ΥΠΑΑΤ.
«Δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα βασικά μας αιτήματα»
«Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα βασικά αιτήματά μας, αιτήματα που μας έβγαλαν στο δρόμο» δήλωσε μετά το τέλος της ευρείας συνάντησης ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, προαναγγέλοντας τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Όπως είπε «τα 50 εκατ. ευρώ που θα λάμβανε το ⅓ των αγροτών ως επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, γίνονται 60 εκατ. ευρώ για όλους τους αγρότες» που όπως ανέφερε «αντιστοιχεί σε 181,3 ευρώ ανά αγρότη».
Ο κ. Μαρούδας σημείωσε τέλος ότι «ο αγώνας θα είναι διαρκής και η συμμετοχή θα πρέπει να είναι μαζική. Συνεχίζουμε γιατί αυτή η μάχη είναι μάχη για την παραγωγή» προσθέτοντας πως «η αύξηση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες μοιραία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τον καταναλωτή».