Πολιτική

Γεωπολιτικό πόκερ με Τουρκία - ΗΠΑ


 Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα γίνεται σε μια εποχή «εύθραυστη» και με ισχυρές μεταβολές σε παγιωμένες γεωπολιτικές συμμαχίες. Οι σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ και η Τουρκία με την καθοδήγηση του Ερντογάν-που προωθεί με συνέπεια το νεοσουλτανικό δόγμα-, έχει ανοίξει μέτωπα παντού. Αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες, απειλεί την Κύπρο και την ΑΟΖ της και βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με την Ουάσιγκτον, κάνοντας βήματα προσέγγισης προς την Ρωσία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο «εύφλεκτος» πολιτικός χαρακτήρας του Ερντογάν, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει, δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι κάτι που απασχολεί έντονα τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θέλει τρόπον τινά να κοντρολάρει το έκρυθμο «θυμικό» του Τούρκου προέδρου και να διατηρήσει τις ισορροπίες στην περιοχή, καθώς εκτιμά ότι σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανόν να ανατραπεί η στρατηγική και οι επιδιώξεις της.

Οι ΗΠΑ αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μεθαυριανή επίσκεψη, καθώς εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει κατευναστικά προς τον Ερντογάν και την τουρκική επιθετικότητα και θα προσδώσει προοπτική ανανέωσης στην ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Έγκυροι γεωπολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα έχει τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και η Αθήνα έχει αναλάβει τον ρόλο του κομιστή συγκεκριμένων μηνυμάτων από την υπερδύναμη. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η Άγκυρα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αποτελεί ένα σημαντικό διεθνή «παίκτη», που παίζει πόκερ τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με την Μόσχα και αυτή η τακτική, αναμφίβολα επηρεάζει και τη διαμόρφωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το Κυπριακό, στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας

Η Αθήνα προετοιμάζεται για την επίσκεψη Ερντογάν, έχοντας ως «πυραμίδα» της διπλωματικής στρατηγικής, το Κυπριακό. Με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία-που έχει την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας- και περιλαμβάνει την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.

Στις πρώτες θέσεις της ελληνικής ατζέντας είναι το προσφυγικό και η στάση της Τουρκίας, καθώς η Αθήνα εκφράζει την ανησυχία της για τις προθέσεις της Τουρκίας, σχετικά με το άνοιγμα της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών.

Επί τάπητος θα τεθούν και διμερή ενεργειακά θέματα, όπως επίσης η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο και με το προσφυγικό.