Πολιτική

Γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ με οικονομικά «οφέλη»


 Ως τον γεωπολιτικό «πυλώνα» σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Τουρκία. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Άγκυρα αλλά και η ψύχρανση των διμερών σχέσεων με το καθεστώς Ερντογάν, έχουν οδηγήσει την Ουάσιγκτον στην αλλαγή «δόγματος» για την Ελλάδα. Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού, οι ΗΠΑ συσχετίζουν την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και την απομείωση του χρέους της, με την ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης, που θα προσδώσει σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Τουρκία δεν μπορεί να πράξει αλλά ούτε και να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο.

Οι ΗΠΑ διαβλέπουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδα μέσα από το γεωπολιτικό πρίσμα, θέλοντας η τελευταία να αποτελέσει την «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή των Βαλκανίων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τζακ Λιού στη χθεσινή του συνέντευξη στους Financial Times. «Θα ήλπιζα η πρόσφατη τοπική αναστάτωση]να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, στη συνέντευξη στους FT.  Ασφαλώς η αμερικανική παρέμβαση στο ζήτημα του χρέους και η τρόπον τινά γεωπολιτική «αναβάθμιση» της Ελλάδα, αποτελούν καλές ειδήσεις για την κυβέρνηση και ενδεχομένως προπομπό εξελίξεων.

Τα μέλη της κυβέρνησης, με πρώτο τον πρωθυπουργό, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ.Λιού, ο οποίος κατόπιν θα συναντηθεί και με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα τονίσει στον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, ότι χρειάζονται άμεσες και δραστικές αποφάσεις στο ζήτημα της μείωσης του χρέους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα του ζητήσουν παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως προς το ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να ενεργοποιηθεί και να ασκήσει τις ανάλογες πιέσεις προς τους ευρωπαίους. 

Επίσης η ελληνική πλευρά αναμένεται να συζητήσει με τον Τζακ Λιου και άλλα ζητήματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Με στόχευση κυρίως το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την συνδρομή του κ.Λιού και στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, εκεί όπου το Ταμείο εμμένει σε «σκληρές» απόψεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάει ότι η συνδρομή των ΗΠΑ, στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση αλλά και τη… επιχειρηματολογία της Ελλάδα.