Διεθνή

Γεωπολιτική αναβάθμιση μέσω του πολέμου στην Ουκρανία διεκδικεί η Τουρκία


Γεωπολιτική αναβάθμιση μέσω του πολέμου στην Ουκρανία διεκδικεί η Τουρκία, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τη θέση της και προς τη Δϋση, αλλά και με τη Ρωσία.

Το πρώτο βήμα είναι αυτό του διαμεσολαβητή που προσπαθεί να βρεθεί ρυθμιστής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να το εκμεταλλευτεί προς δικό της όφελος. Αυτό επετεύχθη με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη δεύτερη χώρα να εκθειάζει το ρόλο της Αγκυρας.

Η Τουρκία όπως ως "Πόντιος Πιλάτος" δίνει όπλα (drones) την Ουκρανία και τα δικαιολογεί ως πωλήσεις, αλλά ουσιαστικά έκανε το χατίρι της Ρωσίας κλείνοντας τα στενά.

Το δεύτερο που προσπαθεί να πετύχει είναι να αποφύγει τις όποιες κυρώσεις. Η υπόθεση με τη Halk Βank στις ΗΠΑ έχει κολλήσει, κυρώσεις για την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και για τις προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν της υποβλήθηκαν, οπότε μπορεί μέσα στη γενικότερη αστάθεια τους διεθνούς συστήματος να διεκδικεί νέο αναβαθμισμένο ρόλο, ειδικά στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Ειδικά για το τελευταίο το Ισραήλ δεν επιθυμεί να την καταστήσει ρυθμιστή της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου διότι μια τέτοια αναβάθμιση ελλοχεύει κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, καθώς ουδέποτε η Άγκυρα έχει αποκηρύξει τη "Γαλάζια Πατρίδα".

Το τρίτο που επιχειρεί η Τουρκία είναι να αναβαθμίσει την πολεμική της βιομηχανία. Ήδη τα μη επανδρωμένα TB-2 Bayraktar έχουν προσδώσει σοβαρό κύρος στην ΄Άγκυρα και σημαντικά κέρδη, ενώ προσφάτως προμηθεύτηκε και κορεάτικους κινητήρες για τα άρματα Altay, σε ένα πρόγραμμα που είχε κολλήσει.

Μεγάλο στοίχημα είναι αφενός να βρουν κινητήρες για το μαχητικό τους TFX και να ξαναμπούν στο πρόγραμμα των F-35. Οι ΗΠΑ δεν τους έχουν καταβάλλει αποζημίωση και ούτε οι ίδιοι έχουν διεκδικήσει δικαστικά στις ΗΠΑ, γεγονός που αποδεικνύει ότι κινούνται διπλωματικά.

Η Τουρκία έχει ως πρώτο βήμα την απόκτηση/αναβάθμιση των F-16 σε viper και αν η Ουάσιγκτον υποχωρήσει να πεί το ναι για 120 μαχητικά, η Άγκυρα θα έχει ανοίξει το δρόμο και για τα F-35.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων η Τουρκία επιδιώκει να αρθεί και η απαγόρευση των εκτοξευτών ΜΚ41 για τα πλοία που θα της ανοίξει νέες αγορές, με την Ουκρανία και το Πακιστάν να περιμένουν για την απόκτηση κορβετών/φρεγατών.

Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι θα εντείνει τις διεκδικήσεις της και προφανώς σε βάρος της Ελλάδας διότι οποιαδήποτε αναβάθμιση θα παρουσιάσει η ίδια, ακόμη και αν δεν ισχύει, θα τη χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για να προωθήσει τις αντίθετες με το διεθνές δίκαιο διεκδικήσεις της.

Διαβαστε επισης