Άμυνα & Διπλωματία

Γεωπολιτικό σκάκι με τους αγωγούς στην Αν. Μεσόγειο - Η Τουρκία παζαρεύει με όλους


O πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις σε βάρος στη Ρωσίας που επηρεάζουν άμεσα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, αλλάζουν και τα γεωπολιτικά δεδομένα, καθώς διαμορφώνονται νέες συμμαχίες στη "μάχη των αγωγών" στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με το Κατάρ και την Αλγερία για φυσικό αέριο σε μορφή LNG. Ομως, όπως επισήμανε η Γερμανία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπεί "μαχαίρι" η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και η ισπανική και πορτογαλική εξαίρεση από την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Στην Ανατολική Μεσόγειο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ "έβαλε φωτιά" αφού ουσιαστικά "τελείωσε" τον αγωγό East Med, πρόθεση που είχε γνωστοποιηθεί με το γνωστό non paper.

Ωστόσο πηγές από της ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν είναι γραμμή της εξωτερικής πολιτικής Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών η εγκατάλειψη των σχεδίων για τον αγωγό, ενώ διαφωνίες για το θέμα υπάρχουν και στο επιτελείο του Μπάιντεν.

Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι ο αγωγός θα υποβαθμιστεί από αμερικανικής πλευράς, αν και η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος επιμένουν στην υλοποίηση του, προτάσσοντας τα δικά τους συμφέροντα - τα οποία συμπίπτουν εν προκειμένω με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κερδισμένος σε κάθε περίπτωση είναι η Τουρκία η οποία ετοιμάζεται να γίνει από εισαγωγέας φυσικού αερίου, μεγαλύτερος κόμβος ενέργειας. Για να επιτύχει αυτό το στόχο η Αγκυρα "παζαρεύει" τα πάντα - από τη στάση της απέναντι στη Ρωσία, έως το μεταναστευτικό και τα εξοπλιστικά.

Η Άγκυρα πιέζει ακόμη τις ΗΠΑ για περισσότερα εδάφη στη Συρία και ρόλο στη Λιβύη. Στις συζητήσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχει μεγάλη ατζέντα, με τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία το βασικό θέμα είναι οι επενδύσεις, με την Ευρώπη το μεταναστευτικό, ενώ κοιτάζει και προς Ρωσία και Κίνα χωρίς να φανερώνει τι διαπραγματεύεται.

Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιχειρήσει νέες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μεγάλο ερωτηματικό για την Αθήνα είναι πόσο η Αγκυρα θα θελήσει να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο.

Παράλληλα με τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση "Γαλάζια πατρίδα" (Mavi Vatan), κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο με παρακαταθήκη για το άμεσο μέλλον.

Διαβαστε επισης