Διεθνή

Γενς Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί


Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο πλαίσιο της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για να συζητήσουν τη συνέχιση της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Ήταν η πρώτη μας συνάντηση με τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολολήρωση των εργασιών της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν άλλαξε την πολιτική του στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής, οι Σύμμαχοι έχουν εκταμιεύσει 150 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 65 δισεκ. ευρώ.

Τόνισε, επίσης, ότι σύγχρονα άρματα μάχης τύπου Leopard και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ ενισχύουν την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, αλλά και την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την παράδοση νέου βαρύ οπλισμού.

Όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν το Ταμείο των Συμμάχων για την Ουκρανία και την επείγουσα υποστήριξη με υλικό όπως καύσιμα, ιατρικές προμήθειες, κινητά δορυφορικά συστήματα κ.α., ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ευχαρίστησε τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην Ουκρανία και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εταίρους, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν ότι θα αρχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη ενός πολυετούς προγράμματος για την Ουκρανία, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το καλοκαίρι. Θα είναι μια «μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, όχι μόνο για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί, αλλά και να πλησιάσει το ΝΑΤΟ εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις, συνεχίζοντας τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών θεσμών και της ασφάλειάς της, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς, εξήγησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.