Πολιτική

Γεννηματά: Η αξιολόγηση έκλεισε με δυσβάσταχτο τρόπο - Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχτηκε


 Δριμεία επίθεση στον Νίκο Φίλη από την  Φώφη Γεννηματά που μίλησε για καθεστωτικές αντιλήψεις αναφορικά με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας για τη συγκέντρωση “Παραιτηθείτε”.

“Το δικαίωμα των ανθρώπων να συγκεντρώνονται στην Ελλάδα κατοχυρώνεται συνταγματικά και κανένας κύριος Φίλης δεν μπορεί να το περιορίσει αυτό. Αυτές είναι καθεστωτικές αντιλήψεις, οι πρώτοι που αντιδρούν σε αυτού του είδους τις πολιτικές είναι οι δημοκρατικοί άνθρωποι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι δεν έχουν πουλήσει την ψυχή τους επειδή μεταλλάχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είτε η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει αντιπερισπασμό και να αλλάξει την ατζέντα από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου ή να μιλήσει στο ακροατήριό της.

Η κ. Γεννηματά μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” εξέφρασε την αντίθεσή της, ωστόσο, στην προσπάθεια ορισμένων να μην λάβει κομματική χροιά η εν λόγω συγκέντρωση, σημειώνοντας ότι:

“η λογική του ακομμάτιστου του απολίτικου εμένα με βρίσκει απέναντι. Τα κόμματα είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας και μέσα από τα κόμματα και την πολιτική μπορεί να δοθεί λύση. Τον διχασμό στις πλατείες δεν τον στήριξα ποτέ και δεν νομίζω πως είχε αποτέλεσμα τελικά. Το εύκολο είναι να διχάσει κανείς τους Έλληνες, το δύσκολο να τους ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις για να βγούμε από την κρίση”.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κατηγορώντας τα κόμματα ότι προσπαθούν να αναβιώσουν τον παλιό δικομματισμό, την ώρα που κατά την εκτίμησή της, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι “να συνθέσουμε την αγορά, το κράτος και την κοινωνία και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η κεντροαριστερά, μόνο η σοσιαλδημοκρατία”.

“Είναι ένα δίπολο που προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά τον παλιό δικομματισμό και από τη μία μεριά τον κρατισμό και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη μια ΝΔ που εμφανίζεται με ένα προσωπείο μεταρρυθμιστή, έναν νεολαϊκισμό μεταρρυθμιστικό, που στην πραγματικότητα κρύβει συντηρητικές λογικές”, σχολίασε η κ. Γεννηματά, εξαπολύοντας επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί στο παρελθόν διόγκωσε το κράτος με χιλιάδες προσλήψεις και οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της οικονομίας το 2004-2009.

Αναφερόμενη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι “η αξιολόγηση έκλεισε με τρόπο δυσβάσταχτο” και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα δεν θα βγει.

“Έχει στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2018 που είναι ανέφικτο να πιαστούν, δεν έχει πάρει δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο κόφτης θα πέφτει οριζόντια σε μισθούς και συντάξεις στα τυφλά και από την άλλη μεριά στο υπερταμείο έχει δοθεί ενέχυρο όλη η δημόσια περιουσία και η αξιοποίησή της δεν θα πηγαίνει ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά όλα στο βωμό του χρέους”, υπογράμμισε.

Επισήμανε δε την αναγκαιότητα να ανοίξει επειγόντως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. “Το ερώτημα είναι αν κάποιος υπερασπίζεται τα συμφέροντα αυτής της χώρας και τι θα συμβεί αν μέσα στο επόμενο διάστημα η χώρα δεν μπορέσει να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει. Τότε θα έρθουν νέα πακέτα και η κατάσταση θα είναι δραματική”, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. Σημείωσε επιπλέον ότι τότε, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό γιατί δεν αποδέχτηκαν εγκαίρως την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για δημιουργία κυβέρνησης ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία θα έκλεινε με διαφορετικό τρόπο αυτή την αξιολόγηση.

Ερωτηθείσα για την πρόθεση του Σταύρου Θεοδωράκη να είναι υποψήφιος για την αρχηγία ενός νέου μεταρρυθμιστικού εκσυγχρονιστικού κινήματος, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι αν κερδίσει στις εκλογές ο κ. Θεοδωράκης “θα συνεχίσω να στηρίζω το εγχείρημα”. Εξάλλου, σημείωσε “γι' αυτό το λόγο ζητάμε να εκφραστεί η βάση της παράταξης” και εξέφρασε την εκτίμησή της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και ένα κοινό πόρισμα στις 4 Ιουλίου.

Αναφερόμενη τέλος στην επένδυση στο Ελληνικό, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση έχασε και χρόνο και χρήμα και θέσεις εργασίας, ωστόσο ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει τον αναπτυξιακό νόμο, γιατί “στηρίζουμε οτιδήποτε υπηρετεί την εθνική γραμμή που πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα”.