Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, με την αντιπολίτευση να επιθυμεί την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης να επιβεβαιώνει πως θα πάει στη Γενεύη σήμερα.
Αντιπολίτευση προς Ρωσία: Πιέστε τον Άσαντ να εμπλακεί σε πραγματικές διαβουλεύσεις
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης Νασρ Χαρίρι δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει σε σοβαρές και άμεσες διαπραγματεύσεις, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις, και κυρίως τη Ρωσία, να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Άσαντ ώστε να εμπλακεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, την οποία θα ακολουθήσει η σύνταξη νέου συντάγματος και εκλογές.
«Υπογραμμίζουμε ότι στόχος μας είναι η πολιτική μετάβαση που θα πετύχει την απομάκρυνση του Άσαντ ως πρώτο βήμα», τόνισε ο Χαρίρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα από τη Γενεύη.
«Στόχος μας στις διαπραγματεύσεις είναι η αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ήδη από την έναρξη της μετάβασης», τόνισε.
Η επιτυχία αυτού του γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη δεν φαίνεται να είναι πιο πιθανή από αυτή των επτά προηγούμενων, καθώς ο Άσαντ σημειώνει νίκες επί του πεδίου και οι αντίπαλοί του επιμένουν στην απαίτησή τους να αποχωρήσει. Όλες οι προηγούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες κατέρρευσαν σύντομα εξαιτίας της επιμονής της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Άσαντ και της άρνησής του να το κάνει.
Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Συρίας, που πρόκειται να συμμετάσχει στον όγδοο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Ελβετία, ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του οργανισμού.
«Η αποστολή της κυβέρνησης δεν έχει φτάσει ακόμη, όμως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία έλαβε ένα μήνυμα το οποίο ανέφερε ότι προβλέπεται να φτάσει αύριο (Τετάρτη)», επεσήμανε η Αλεσάντρα Βελούτσι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, υπό τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι, δεν έφτασε χθες στη Γενεύη, όπου αναμενόταν.
«Δεν έχουμε πολλές ελπίδες, το καθεστώς χρησιμοποιεί τακτικές καθυστερήσεων προκειμένου να εμποδίσει την πρόοδο προς μια πολιτική λύση, την ώρα που η αντιπολίτευση εμφανίζεται με μια ενιαία αντιπροσωπεία», κατήγγειλε νωρίτερα ο Χαρίρι. «Η Ρωσία είναι η μοναδική που μπορεί να φέρει το καθεστώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
«Αν οι δύο πλευρές φτάσουν στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εις βάθος συζητήσεις και ελπίζω και διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. «Δεν θα δεχθούμε κανέναν όρο από καμία πλευρά», υπογράμμισε επίσης νωρίτερα ο ντε Μιστούρα.
«Λιγότερο σφοδροί» οι βομβαρδισμοί στην Ανατ. Γούτα
Στο μεταξύ η ανατολική Γούτα στην επαρχία της Δαμασκού έγινε ξανά χτες στόχος βομβαρδισμών, όμως λιγότερο σφοδρών από αυτούς των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ρωσία πρότεινε τη Δευτέρα την επιβολή εκεχειρίας στην πολιορκημένη ανατολική Γούτα στις 28 και 29 Νοεμβρίου, όμως ούτε η συριακή κυβέρνηση ούτε οι αντάρτες ανακοίνωσαν αν θα την τηρήσουν.
Ωστόσο το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι από τον βομβαρδισμό. Ένας Σύρος αξιωματούχος επεσήμανε από την πλευρά του ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη.
Το Σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο βομβαρδισμός από τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον της Γούτα εντάθηκε, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 43 άνθρωποι να σκοτωθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα, σημείωσε το Παρατηρητήριο. Παράλληλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 13 πύραυλοι έπληξαν τη Δευτέρα περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.
Η ανατολική Γούτα περιλαμβάνεται στις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που έχουν συμφωνηθεί από τον στρατό και τους αντάρτες στη δυτική Συρία, έπειτα από μεσολάβηση της Ρωσίας. Όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονταν.
«Προπαρασκευαστική συνάντηση»
Στο μεταξύ οι χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία- συμμετείχαν σε μια «προπαρασκευαστική συνάντηση» χτεςστη Γενεύη, έπειτα από πρωτοβουλία του Παρισιού. Η διεξαγωγή της έγινε στο πλαίσιο της επιθυμίας των Δυτικών να επανέλθουν στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίση, όπου αυτή τη στιγμή πρωταγωνισούν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.