Πολιτική

Γέλεν και μάκρο οδηγούν την Ασία


Ηχηρές απώλειες καταγράφηκαν στις αγορές της Ασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με το ιαπωνικό χρηματιστήριο να έχει την χειρότερη απόδοση από τις 12 Φεβρουαρίου. 

Δύο ήταν οι παράγοντες που ευθύνονται για την κατακόρυφη πτώση των δεικτών: η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, καθώς και τα μάκρο που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα. 

Ο παράγοντας Fed

Η ανησυχία των επενδυτών για τα σχέδια της τράπεζας των ΗΠΑ αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα στις κινήσεις των δεικτών, καθώς τόσο πριν όσο και μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τράπεζας οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες. Αφενός την Τρίτη, οι επενδυτές επιχείρησαν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προβλέψουν πότε θα έλθει η επόμενη αύξηση των επιτοκίων. 

Την Τρίτη, η Federal Reserve, δια στόματος Τζάνετ Γέλεν, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με το πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων, καθώς με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί σε οικονομικό αλλά και χρηματοπιστωτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, η Fed δεν προτίθεται να βιαστεί.

Η σιδηρά κυρία των ΗΠΑ σημείωσε οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά εν μέσω σημαντικών προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο. Σοβαρά "αγκάθια" αποτελούν η υποχώρηση της ανάπτυξης στην Κίνα και η πορεία των τιμών εμπορευμάτων και συγκεκριμένα του πετρελαίου. Άλλη μια χρονιά πιέσεων και πτώσης των τιμών πετρελαίου θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά την εκτίμηση της, ο συνολικός αντίκτυπος στην αμερικάνικη οικονομία από τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές από την αρχή της χρονιάς θα είναι περιορισμένος. Όπως πρόσθεσε οι εξελίξεις δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά το outlook για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.

Αναφορικά με τα επίπεδα πληθωρισμού, οι πιέσεις που παρατηρήθηκαν δεν είναι βέβαιο αν θα έχουν διάρκεια, το outlook όμως δεν έχει αλλάξει. Αναφερόμενη επίσης για τα μακροοικονομικά νέα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την αρχή του χρόνου, τα χαρακτήρισε μεικτά.

"Δεδομένων των κινδύνων στις προοπτικές της οικονομίας θεωρώ ότι είναι κατάλληλο για την επιτροπή να προχωρήσει με προσοχή στην προσαρμογή της πολιτικής της", δήλωσε χτες η Γέλεν, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πότε η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων. "Αυτή η προσοχή δικαιολογείται ιδιαίτερα καθώς με τα επιτόκια τόσο χαμηλά, η ικανότητα της επιτροπής να χρησιμοποιήσει τη συμβατική νομισματική πολιτική για να αντιδράσει στις οικονομικές αναταράξεις είναι ασύμμετρη", πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Fed ανέφερε δύο βασικούς κινδύνους στην ομιλία της.

Αρχικά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και την αβεβαιότητα για το πώς η αμερικανική οικονομία μπορεί να διαχειριστεί τη μετάβαση από τις εξαγωγές σε εγχώριες πηγές ανάπτυξης.

"Η ομιλία της Γέλεν ήταν σε πλήρη αντίθεση με τέσσερις προέδρους της Fed που μίλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι οποίοι υπαινίσσονταν αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο" εκτιμά ο Mark Matthews της Julius Baer, χαρακτηρίζοντας την ομιλία "γεμάτη κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές".

Ωστόσο την Τετάρτη η ανησυχία των επενδυτών άρχισε πάλι να βγαίνει στην επιφάνεια, με τους περισσότερους δείκτες να εμφανίζουν ήπιες μεταβολές, καθώς το κλίμα “ευφορίας” σταδιακά ξεθωριάζει. 

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν φυσικά και οι δηλώσεις του διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda ο οποίος επεσήμανε ότι η επιθετική του πολιτική χαλάρωσης δεν έχει "ποσοτικό όριο", απορρίπτοντας τις θέσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεμείνει από επιλογές.

"Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ποσοτικό όριο ή κάτι τέτοιο, δεν υπάρχουν αριθμοί που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε", τόνισε ο Kuroda κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης σε σχέση με την στάση πολιτικής του και τα τρέχοντα μέτρα χαλάρωσης της BoJ.

Η πολιτική της Bank of Japan αυτή τη στιγμή συνίσταται από αρνητικό (-0,1%) επιτόκιο καταθέσεων και ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αγοράζει assets από τις αγορές, ύψους 80 τρισ. γεν ετησίως.

Ο παράγοντας μάκρο

Μπορεί στις ΗΠΑ τα μάκρο να ήταν θετικά, δεν συνέβη το ίδιο όμως και στην Ασία. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ήταν λιγότερο έντονη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,4% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το τέταρτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Η αρχική εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 1%.

Η ανοδική αναθεώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ αντανακλά την καλύτερη εικόνα στις καταναλωτικές δαπάνες και ενδυναμώνει την πεποίθηση πως η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται σταθερά.  Την ίδια ώρα όμως, η υποχώρηση των εταιρικών κερδών και η μείωση των επενδύσεων δείχνουν πως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία επηρεάζει την μεταποιητική δραστηριότητα, τις εταιρείες ενέργειας αλλά και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, στην Ασία η εικόνα ήταν αντίστροφη. 

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, κατακόρυφη Κατακόρυφη ήταν η πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016, σύμφωνα με έρευνα της Bank of Japan.

Αυτό, αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι η ώθηση στην ανάπτυξη που προωθεί ο πρωθυπουργός Shinzo Abe, χάνει την ορμή της λόγω της αβεβαιότητας της αγοράς και της επιβράδυνσης της οικονομίας παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης της τριμηνιαίας έρευνας για την εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στο +6 τον Μάρτιο, χαμηλότερα από το +12 του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Τα αποτελέσματα εμφανίζουν ότι η εμπιστοσύνη αποδυναμώθηκε στους περισσότερους κλάδους, παρά τις περαιτέρω ενέργειες χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα στο τρίμηνο, με την εισαγωγή πολιτικής αρνητικών επιτοκίων.

Επιπλέον, οι εγχώριες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων υποχώρησαν 3,2% σε σχέση με το περασμένο έτος, ανακοίνωσε η ιαπωνική ένωση εμπόρων αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 404.813 οχήματα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ένωση.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες ότι η ενίσχυση του γεν θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία των εταιρειών είχε επίσης αντίκτυπο στην κίνηση των δεικτών.

Όσον αφορά στην Κίνα, ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης κατέγραψε άνοδο για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, δίνοντας μικρή ώθηση στο επενδυτικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 50,2 μονάδες σε σχέση με τις 49 μονάδες του προηγουμένου μήνα, που εμφανίζει την ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αν και οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως εποχικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τα στοιχεία. Οι εκτιμήσεις 10 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, ανέμεναν άνοδο στις 49,4 μονάδες.