Επικαιρότητα

Γαλλογερμανικός πόλεμος για τα εξοπλιστικά


 Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε ρότα ανάκαμψης και εξόδου από το μνημόνιο, οι δανειστές σύμμαχοι όπως οι Γαλλία και Γερμανία, σπεύδουν-με δέλεαρ την ελάφρυνση του χρέους και λοιπές σχετικές μελλοντικές διευκολύνσεις, να πουλήσουν όπλα στην Αθήνα. Ο στόχος των δανειστών-συμμάχων είναι πολύ συγκεκριμένος: να απορροφήσουν μέσω των εξοπλισμών ένα σημαντικό μερίδιο των πλεονασμάτων που παράγει η Ελλάδα, ποντάροντας αναμφίβολα και στο πολεμικό «κλίμα» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Γαλλία και Γερμανία, αλλά και οι ΗΠΑ, διαβλέπουν ότι υπάρχει εκ νέου πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα, για προώθηση όπλων και πολεμικού υλικού. Λαμβάνοντας ως δεδομένη την εκτίμηση ότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας μας, θα συνεχίσουν την ανιούσα τα επόμενα χρόνια, κυρίως οι ευρωπαίοι σύμμαχοι (Γαλλία και Γερμανία), έχουν ξεκινήσει έναν υπόγειο «πόλεμο», που έχει ως έπαθλο το «κουμάντο» στα εξοπλιστικά προγράμματα και στις αμυντικές δαπάνες-για την αγορά πολεμικού υλικού-της Ελλάδας.

Παρίσι και Βερολίνο εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια αποτελούν την ενδεδειγμένη περίοδο, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» παλαιές συμβάσεις προμηθειών, που λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έμειναν στάσιμες, αλλά και να ανοίξουν νέες δουλειές που θα τους αποφέρουν.

Τα χρήματα είναι πολλά και ως εκ τούτου Γαλλία και Γερμανία ασκούν πιέσεις προς την Αθήνα, χρησιμοποιώντας εκατέρωθεν υποσχέσεις και κεκαλυμμένες απειλές, που σχετίζονται κυρίως με σημαντικά οικονομικής φύσης ζητήματα, όπως είναι το χρέος και το πλαίσιο εποπτείας μετά το τέλος του μνημονιακού προγράμματος.

Αποτελεί παράδοξο αλλά συνάμα και πραγματικότητα, το γεγονός ότι οι δανειστές απαιτούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους από την Ελλάδα, και εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων, προκειμένου κατόπιν να «αρμέξουν» τη χώρα μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμφωνιών, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τον κρατικό κορβανά.

Η πρώτη νίκη του Βερολίνου

Η υπόθεση με την εκμίσθωση των γαλλικών φρεγατών Fremm από την Ελλάδα, καταδεικνύει την κόντρα που έχει «ξεσπάσει» ανάμεσα σε Γαλλία και Βερολίνο, για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα κομμάτια στην εξοπλιστική «πίτα» της Ελλάδας. Μετά από παρέμβαση της Γερμανίας, το ελληνογαλλικό deal δεν ολοκληρώθηκε, με το Βερολίνο να σημειώνει την πρώτη του νίκη απέναντι στο Παρίσι.

Ως νίκη για το Βερολίνο εκτιμάται το γεγονός ότι ο υπουργός Πάνος Καμμένος, που χθες διέψευσε τα περί συμφωνίας με το Παρίσι για τις φρεγάτες, ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό!

800 εκατομμύρια για ένα F16 το 2021!

Εντύπωση, προφανώς αλγεινή, προκαλούν οι όροι που υπάρχουν σε τρέχοντα εξοπλιστικά deals, όπως για παράδειγμα αυτό της αναβάθμισης των 85 F16 που καταδεικνύουν το εξής: ότι οι δανειστές-σύμμαχοι-στην περίπτωση αυτή οι ΗΠΑ-θέλουν να καρπωθούν άμεσα τα χρήματα από την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που δεν προσφέρει τα ανάλογα ανταλλάγματα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί ζητούν να εισπράξουν το 75% του συνολικού τιμήματος του deal, μέχρι το 2021 και δεσμεύονται ότι μέχρι τότε θα εκσυγχρονίσουν μόνο ένα μαχητικό F16! Δηλαδή, θέλουν περίπου 800 εκατομμύρια από την Ελλάδα, εντός των επόμενων τριών ετών, με αντάλλαγμα ένα αναβαθμισμένο αεροσκάφος. Τα υπόλοιπα 84 F16, βάσει το αμερικανικού σχεδίου, θα αναβαθμιστούν και θα παραληφθούν από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, το 2028…