Πολιτική

Γαλλική Δεξιά: Ο "θατσερικός" Φιγιόν έκανε την έκπληξη!


Μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου της γαλλικής Δεξιάς, καθώς ο νεοφιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν (στο κέντρο), καταλαμβάνει με άνεση την πρώτη θέση και θα αντιμετωπίσει τον επίσης πρώην πρωθυπουργό, Αλέν Ζιπέ, στο δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, ενώ ο τέως πρόεδρος Σαρκοζί (δεξιά) έμεινε τρίτος και βγήκε από την κούρσα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα, ο Φιγιόν αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 44%, έχοντας σημειώσει αλματώδη άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αρχικά κατατασσόταν τρίτος ή τέταρτος στις δημοσκοπήσεις. Ο Ζυπέ λαμβάνει περίπου 28% και ο Σαρκοζί μόλις 22%.

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας αναγνώρισε την ήττα του, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίξει στον επόμενο γύρο τον Φιγιόν, ο οποίος πλέον θεωρείται ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ο υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου -ο σημερινός πρόεδρος Ολάντ είναι ο λιγότερο δημοφιλής των τελευταίων 50 χρόνων και εκτιμάται ότι δεν έχει πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Η υποστήριξη που εξασφαλίζει ο Φιγιόν πιθανόν να σηματοδοτεί μια πολιτική στροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ίδρυσε ο στρατηγός ντε Γκωλ, ιδίως στα θέματα της οικονομίας. Ο Φιγιόν φημίζεται για τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του, σε βαθμό που χαρακτηρίζεται από αντιπάλους του με τον όχι κολακευτικό -για τα γαλλικά πολιτικά δεδομένα, τουλάχιστον- χαρακτηρισμό «θατσερικός». Στα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας και της μετανάστευσης είναι, πάντως, περισσότερο μετριοπαθής από το «σκληρό» Νικολά Σαρκοζί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά αυτής του Φιγιόν μπορεί να αντιμετωπίσει τη σαρωτική λαϊκίστικη, ακροδεξιά ρητορική της Λεπέν, που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην παρούσα συγκυρία, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και με δεδομένες τις «αναιμικές» οικονομικές επιδόσεις της Γαλλίας, που ισχυροποιούν τις αντισυστημικές διαθέσεις των ψηφοφόρων.