Διεθνή

Γαλλία: Το Twitter να αναφέρει τα μέσα που χρησιμοποιεί για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους


Το εφετείο του Παρισιού επικύρωσε σήμερα απόφαση πλημμελειοδικείου, που είχε δώσει εντολή τον Ιούλιο στο Twitter να αναφέρει λεπτομερώς τα μέσα που χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο στη Γαλλία.

Στην απόφασή του, το εφετείο επικυρώνει πλήρως την απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και καταδικάζει επίσης το Twitter να καταβάλλει αποζημίωση 1.500 ευρώ σε έκαστη από τις οργανώσεις που είχαν προσφύγει εναντίον του, μεταξύ των οποίων η SOS Ρατσισμός (SOS Racisme), η Εθνική Ένωση κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra) και η SOS Ομοφοβία (SOS Homophobie).

Τον Ιούλιο, πλημμελειοδικείο του Παρισιού είχε δώσει εντολή στο Twitter να αποκαλύψει οποιαδήποτε σύμβαση, διοικητικό, εμπορικό και τεχνικό έγγραφο που θα βοηθούσε να διευκρινιστούν τα οικονομικά και ανθρώπινα μέσα που χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο στη Γαλλία.

Η εταιρεία όφειλε επίσης βάσει της απόφασης αυτής να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό, την εθνικότητα, την τοποθεσία και την ομιλούμενη γλώσσα των ανθρώπων που απασχολεί για τον έλεγχο περιεχομένου στην γαλλική εκδοχή της πλατφόρμας.

"Προτεραιότητά μας είναι να εγγυώμαστε την ασφάλεια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας", δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό.

Έξι οργανώσεις, η SOS Ρατσισμός, η Licra, η SOS Ομοφοβία, η Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας (UEJF), η Κατηγορώ! Διεθνής Δράση για τη Δικαιοσύνη (AIPJ) και το Κίνημα Κατά του Ρατσισμού και Υπέρ της Φιλίας μεταξύ των Λαών (MRAP), είχαν προσφύγει κατά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ενώπιον του δικαστηρίου του Παρισιού τον Μάιο του 2020.

Η Ιλανά Σοσκίν, δικηγόρος της οργάνωσης AIPJ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το Twitter "πρέπει να συμμορφωθεί".

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν πολύ λίγα για την αντιμετώπιση των διαδικτυακών καταχρήσεων.

Τον Μάιο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την κατάρτιση νέου νόμου που θα προβλέπει για εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρόστιμα που θα φτάνουν σε έως το 10% του κύκλου εργασιών τους ή 18 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 21,6 εκατομμύρια ευρώ) αν δεν καταφέρουν να εξαλείψουν διαδικτυακές καταχρήσεις, όπως ρατσιστικά εγκλήματα μίσους, ενώ τα ανώτερα στελέχη μπορεί να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Twitter