Διεθνή

Γαλλία: Προωθεί απαγόρευση καταστροφής καταναλωτικών προϊόντων που δεν έχουν διατεθεί


Η Γαλλία προτίθεται να απαγορεύσει από το 2023 την καταστροφή καταναλωτικών προϊόντων, όπως ρουχισμό, ηλεκτρικές συσκευές, καλλυντικά, τα οποία δεν έχουν πωληθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η «αυτή η σκανδαλώδης σπατάλη». Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, πρόκειται για μία «παγκόσμια πρωτιά» που φιλοδοξεί να διαδώσει το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας των καιρών μας. Ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται για τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, κάθε χρόνο πετιούνται ή καταστρέφονται στη Γαλλία προϊόντα αξίας 650 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν διατίθενται. «Είναι μία σπατάλη που σοκάρει, που αντιτίθεται σε κάθε κατανόηση», τόνισε χθες ο κ. Φιλίπ, παρουσιάζοντας τον σχεδιαζόμενο κανονισμό, μαζί με την υφυπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Μπρυν Πουαρσόν. Η κ. Πουαρσόν είναι συντάκτρια ενός νόμου για την κυκλική οικονομία και τη σπατάλη, στον οποίο θα ενταχθεί η απαγόρευση που προβλέπεται να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον επόμενο μήνα, χωρίς όμως να προβλέπεται μία ημερομηνία για τη συζήτησή της στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, ήδη έχουν καθορισθεί τα χρονικά όρια για την εφαρμογή της απαγόρευσης, που θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2021 για τα προϊόντα που ήδη υπάρχουν σε εργοστάσια συλλογής και ανακύκλωσής τους και για τα υπόλοιπα από το 2023.

Οι κανονισμοί της απαγόρευσης θα επιβάλλουν στις εταιρείες να δωρίζουν σε κοινωφελείς οργανισμούς τα προϊόντα που δεν έχουν πουλήσει ή να τα επαναχρησιμοποιούν ή να τα ανακυκλώνουν, ενώ προβλέπονται ποινές για τη μη συμμόρφωσή τους.

Η καταστροφή των αδιάθετων προϊόντων είναι μία συνήθης πρακτική μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και της βιομηχανίας προϊόντων πολυτελείας, ως μέτρο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων τους, ή για να αποφευχθεί η απομίμησή τους. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στον τομέα των καλλυντικών υπάρχουν φόβοι με την εφαρμογή του μέτρου θα αναδυθεί μία παράλληλη αγορά, με προϊόντα του κλάδου σε χαμηλότερη τιμή. Αλλά και πάλι, με τα ίδια μέτρα αυτό το προϊόν θα πρέπει να ανακυκλωθεί και όχι να καταστραφεί ή πεταχτεί στα απορρίμματα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε μία εβδομάδα μετά την απρόβλεπτη επιτυχία στις ευρωεκλογές των Οικολόγων του κόμματος EELV του Γιανίκ Ζαντό, που έγινε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία, μετά τους ακροδεξιούς του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και το ψηφοδέλτιο του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Διαβαστε επισης