Διεθνή

Γαλλία: «Η στάση της Αγκυρας είναι αποσταθεροποιητική»


Τη συναντίληψη Ελλάδας – Γαλλίας περί αύξησης των απειλών και των κινδύνων που βρίσκονται προ των πυλών της Ευρώπης υπογραμμίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων του γαλλικού κοινοβουλίου, βουλευτής του κόμματος La République en Marche, Φρανσουάζ Ντουμάς, κάνοντας λόγο για ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Φρανσουάζ Ντουμάς, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα με αφορμή τη διεθνή Εκθεση Αμυνας και Ασφαλείας DEFEA 2021, αναφέρεται στις τουρκικές προκλήσεις της προηγούμενης περιόδου, χαρακτηρίζοντας αποσταθεροποιητική τη στάση της Αγκυρας, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει ότι με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας.

«Η Γαλλία προσέφερε την υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, αδυνατώντας να αποδεχθεί την άρνηση των δικαιωμάτων ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είναι το δικό της μήνυμα. Οσο για το Προσφυγικό, στέλνει ακόμη ένα μήνυμα στην Αγκυρα, τονίζοντας ότι «η Γαλλία απορρίπτει κάθε είδους εργαλειοποίηση του θέματος».

Ποια η σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς μπορεί να ενισχυθεί;

H Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται την ίδια αίσθηση περί αύξησης των απειλών, άρσης των αναστολών περιφερειακών παραγόντων και ευαλωτότητας της πολυμέρειας. Οι κίνδυνοι βρίσκονται προ των πυλών της Ευρώπης. Αυτό αληθεύει στον Νότο, στο Σαχέλ, επίσης στην ανατολική της πτέρυγα όπου το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την προχωρημένη του παρουσία, ειδικότερα στις χώρες της Βαλτικής, και βέβαια αληθεύει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι και οι δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ρόλος της ΕΕ ως παράγοντα γεωπολιτικής δεν πρέπει να παραβλέπεται. Οφείλουμε να μοιραζόμαστε τη θεώρηση και τις προσπάθειές μας ειδικότερα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, στόχος της οποίας είναι βέβαια η αμοιβαία ενίσχυσή μας αλλά επίσης και η συλλογική μας ενίσχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επί αυτού καταθέτουν μαρτυρία οι πρόσφατες συμβάσεις σχετικά με την απόκτηση από την Ελλάδα 18 αεροσκαφών τύπου Rafale που συμβάλλουν στην ενίσχυση των αεροπορικών σας ικανοτήτων. Το ίδιο και η συνοδεία του αεροπλανοφόρου μας από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για να συμβάλει στην προστασία του. Θα ήταν λοιπόν φυσιολογικό να εμβαθύνουμε περισσότερο τη συνεργασία μας σε θέματα επιχειρησιακά και ικανοτήτων.

Πώς είδατε τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή το 2020; Πιστεύετε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση;

Η στάση της Τουρκίας δεν ήταν εκείνη την οποία δικαίως θα περιμέναμε από μια συμμαχική χώρα σε πολλά διεθνή θέματα, όπως η Συρία ή η Λιβύη. Με τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο συνέβαλε στην αύξηση των εντάσεων στη ζώνη αυτή, επιθυμώντας συγκεκριμένα να θέσει σε αμφισβήτηση το διεθνές δίκαιο σε θέματα αιγιαλίτιδας ζώνης και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Η Γαλλία προσέφερε την υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, αδυνατώντας να αποδεχθεί την άρνηση των δικαιωμάτων ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και ευρύτερα μια στάση αποσταθεροποιητική. Η ίδια η Γαλλία υπήρξε στόχος εχθροπραξιών στην ανοιχτή θάλασσα εκ μέρους τουρκικού πλοίου αλλά επίσης και παρεμβάσεων στη δική της επικράτεια, και μάλιστα μεταξύ άλλων σε περιόδους οδυνηρές, όπως εκείνη που ακολούθησε τη δολοφονία ενός καθηγητή Ιστορίας στην Ιλ ντε Φρανς από έναν τζιχαντιστή. Αυτή η αρνητική σπείρα φαίνεται σήμερα να έχει εκτονωθεί, όμως δεν βλέπουμε ακόμα ξεκάθαρα την κινητοποίηση μιας θετικής σπείρας.

Τι περιμένετε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο; Θεωρείτε ότι η ένταση μεταφέρεται εκεί και ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της ΕΕ;

Νόμιμα μπορούμε να ανησυχούμε σχετικά με το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αποσταθεροποιητικές συνέπειες της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην Κύπρο, που είναι προγραμματισμένη στο βόρειο τμήμα του νησιού με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής, το 1974, στην περίπτωση ανάληψης μονομερών πρωτοβουλιών, για παράδειγμα στο Βαρώσι. Η Γαλλία αντίκειται στην αναγνώριση δύο κρατών και υποστηρίζει αντίθετα, από την αρχή, μια σφαιρική, βιώσιμη και δίκαιη λύση, βασισμένη σε διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ορθά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και με τα δείγματα που εκείνη θα δώσει, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή σε μια θετική ατζέντα.

Εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού. Πώς πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη τέτοιες κινήσεις που ξεκίνησαν από την Τουρκία στον Εβρο και συνεχίζονται από χώρες όπως η Λευκορωσία;

Η μετανάστευση είναι μία από τις κύριες προκλήσεις του 21ου αιώνα, που εντείνεται περισσότερο λόγω της προβλέψιμης κλιματικής εξέλιξης. Αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη που θα πρέπει να διατηρήσει την αναγνώριση δικαιώματος ασύλου αλλά και τον έλεγχο των συνόρων της. Η Γαλλία υπεραμύνεται μιας ισορροπημένης προσέγγισης στο Μεταναστευτικό ώστε να βρεθεί το σωστό μείγμα μεταξύ των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Θα είναι μία από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία πρόκειται να αναλάβει στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Ελπίζει λοιπόν ότι θα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας, με την οποία έχει πολλά κοινά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία απορρίπτει κάθε είδους εργαλειοποίηση του θέματος.