«Τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη, μέσω της διπλωματίας, σαφών μηνυμάτων και κοινής βούλησης για δράση», ανέδειξαν ως κοινό στόχο ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα σε δηλώσεις τους, νωρίτερα απόψε, πριν από τη συνάντησή τους στην Καγκελαρία, στο πλαίσιο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», το οποίο συνεδριάζει σε επίπεδο κορυφής για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια.
Ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε περαιτέρω προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο «θα έχει σοβαρές συνέπειες - πολιτικές, οικονομικές και σίγουρα γεωστρατηγικές - για τη Ρωσία». Η εκτίμηση των τριών χωρών σε αυτό το θέμα συμπίπτει απολύτως, τόνισε. «Η παράταξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία (…) χρειαζόμαστε αποκλιμάκωση, διαπραγματεύσεις και μια λύση», ανέφερε ο Καγκελάριος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ευρώπη ως «τον μεγαλύτερο θησαυρό της ηπείρου μας», τον οποίο πρέπει όλοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε. Το ίδιο, τόνισε, πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες της Ευρώπης, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών της. Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν παρουσιαστεί «νέες προσεγγίσεις» για την εκτόνωση της κρίσης, επί των οποίων, πρόσθεσε, «θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», συνεχίζοντας ταυτόχρονα και τον διάλογο με τη Ρωσία. Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά εκτίμησε ότι οι συνομιλίες που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν «βοήθησαν να σημειωθεί πρόοδος για την σταθεροποίηση της κατάστασης». Η εργασία στο πλαίσιο και του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) για την εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθεροποίηση και να επιτρέψει την έναρξη βιώσιμης αποκλιμάκωσης, συνέχισε. «Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ευρύς, διεθνής διάλογος για μια κοινή, νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Ο Αντρέι Ντούντα από την πλευρά του τόνισε ότι η συνάντηση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» έρχεται την κατάλληλη στιγμή και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί λύση στην «πιο δύσκολη κατάσταση για την Ευρώπη από το 1989». Όπως είπε, δεν έχουν σημειωθεί κινήσεις στρατευμάτων στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Αναρωτιέται κανείς, τι θα συμβεί αργότερα, τι έχει σκοπό να κάνει ο Πούτιν με το στρατό του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούντα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να φροντίσουμε για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα και χωρών οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ. «Υπάρχει εδώ η βούληση για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης (…) μιας λύσης που θα μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα», τόνισε ο Πολωνός Πρωθυπουργός.
ΑΠΕ-ΜΠΕ