Διεθνή

G7: Ανησυχία για την «ανεύθυνη» Ρωσία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα


Οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες (G7) εξέφρασαν σήμερα την έντονη ανησυχία τους για την «ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική στάση» της Ρωσίας, ιδίως απέναντι στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στο Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη δια ζώσης σύνοδός τους μετά από δύο χρόνια, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) έκαναν επίσης έκκληση στο Ιράν να απελευθερώσει τους πολίτες που κρατά «αυθαίρετα».

Στην ανακοίνωσή τους, έκτασης 12.400 λέξεων, οι υπουργοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία και απειλεί την Ουκρανία, ενώ η Κίνα από την άλλη παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και χρησιμοποιεί την οικονομική ισχύ της για να εκφοβίζει άλλες χώρες. Δεν γίνεται ωστόσο λόγος για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να ανησυχήσουν τους προέδρους των δύο χωρών, τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ.

Η G7 αναφέρει ότι θα ενισχύσει τις συλλογικές προσπάθειές της για να σταματήσει τις «πολιτικές οικονομικού εξαναγκασμού» του Πεκίνου και για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Ρωσίας.

Αναφορικά με την Ταϊβάν, οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι στηρίζουν τη συμμετοχή της στα φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εξέφρασαν ανησυχίες για τυχόν «μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση» στο Στενό της Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί το νησί δικό της έδαφος και αντιτίθεται στην επίσημη εκπροσώπησή του σε διεθνείς οργανισμούς.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Ανησυχούμε πολύ ότι (…) η ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας θα συνεχιστεί (…) Αυτό περιλαμβάνει τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και την παρανόμως προσαρτηθείσα Κριμαία, τις κακόβουλες ενέργειές της με στόχο την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων άλλων χωρών, την κακόβουλη δραστηριότητά της στον κυβερνοχώρο και τη χρήση παραπληροφόρησης», πρόσθεσαν.

Αναφορικά με την πανδημία της Covid-19, οι ΥΠΕΞ της G7 δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν με τη βιομηχανία για να αυξηθεί η παραγωγή προσιτών εμβολίων. Δεν έφτασαν όμως στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών από τα πνευματικά δικαιώματά τους.