Οικονομία

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Να εκμεταλλευθούμε προγράμματα όπως το Early Warning»


Ένα από τα σημαντικά στοιχεία σε μία οικονομία που βρίσκεται σε κρίση, όπως η δική μας σχεδόν μία δεκαετία τώρα, είναι η σωστή ανάλυση των δεδομένων και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τους για την αλλαγή σελίδας που έχουμε απόλυτη ανάγκη ως χώρα.

Στην προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι άνθρωποι της αγοράς να κρατήσουν σε λειτουργία τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, περίοπτη θέση έχουν ορισμένα προγράμματα. Ένα από αυτά είναι και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EARLY WARNING EUROPE, το οποίο υλοποιούν στην Ελλάδα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η ΓΣΕΒΕΕ. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, από την Έγκαιρη Προειδοποίηση δηλαδή, παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση σε επιχειρήσεις που μπορεί έως τώρα να άντεξαν στην κρίση, όμως διαπιστώνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα και πρέπει έγκαιρα να εντοπίσουν την αιτία για να μην φτάσουν σε σημείο χωρίς επιστροφή. Για να γίνει κατανοητή η αξία του προγράμματος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης στις 4 χώρες πιλοτικής εφαρμογής, ανέρχονται σε:

Ελλάδα 780, Πολωνία 680, Ιταλία 500, Ισπανία 500. Δηλαδή συνολικά 2.460 επιχειρήσεις ή το 70% από τον τελικό στόχο που είναι οι 3.500 επιχειρήσεις. Και όπως δείχνουν περίτρανα τα στατιστικά, το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά έντονο, γεγονός απολύτως φυσικό εξαιτίας της κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία μας. Μέχρι στιγμής 780 συνάδελφοι μας βρίσκουν στο Πρόγραμμα Έγκαιρης Προειδοποίησης μία σημαντική βοήθεια που τους δίνει προοπτικές όχι απλώς βιωσιμότητας αλλά ανάπτυξης.

Η επιτυχία του Early Warning είχε ως συνέπεια να αναγνωριστεί ο Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης ως πολύ σημαντικός και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που τεκμηριώνεται και με την ψήφιση σχετικής Οδηγίας με την οποία δίδεται μία Δεύτερη Ευκαιρία για τους επιχειρηματίες. Επίσης ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ συνιστούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, να εισαγάγουν στις πολιτικές τους την Έγκαιρη Προειδοποίηση Επιχειρήσεων, ενσωματώνοντας τον μηχανισμό στους Δείκτες Πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω για να αναδείξω την αξία των προγραμμάτων και την στήριξη που μπορούν να προσφέρουν στην επιχειρηματικότητα. Κυρίως όμως γιατί αυτή ακριβώς η επιτυχία τους, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα σε σχέση με την εκμετάλλευση ανάλογων ευκαιριών.

Όποια κυβέρνηση και αν αναδείξουν οι προσεχείς εκλογές, πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μόχλευση κοινοτικών κονδυλίων και την ελληνική συμμετοχή σε ανάλογα προγράμματα. Η κρισιμότητα της εποχής για την οικονομία και τη χώρα επιτάσσει την αξιοποίηση της οποιασδήποτε ευκαιρίας υπάρξει σχετικά με την ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα του επιχειρείν. Για να επιτευχθεί με επιτυχία η προσπάθεια, απαιτείται και η στενή συνεργασία της Πολιτείας με τους φορείς που εκπροσωπούν την επιχειρηματική κοινότητα, δηλαδή κυρίως με τα Επιμελητήρια. Εμείς είμαστε που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, εμείς ακούμε καθημερινά τις αγωνίες των συναδέλφων, εμείς κινούμαστε μέσα σε αυτό που αποκαλείται πραγματική οικονομία και εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε πάρα πολλά προγράμματα καθώς έχουμε πια και την τεχνογνωσία. Το επιτυχημένο παράδειγμα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με το Early Warning, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Θέλω να ελπίζω ότι από την επομένη των εκλογών η όποια κυβέρνηση προκύψει θα ασχοληθεί επί της ουσίας με τα δισεπίλυτα προβλήματα που μαστίζουν την αγορά και δεν θα «μεθύσει» από τη εκλογική νίκη. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για θριαμβολογίες, ούτε για αναβολές. Οι Έλληνες μικρομεσαίοι προσδοκούν συντεταγμένες δράσεις για να μπει η οικονομία μας σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Και αυτές οι δράσεις είναι αναγκαίο να εστιάσουν στην αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων αλλά και σε βασικούς τομείς, όπως είναι η μείωση της φορολογίας, η ενίσχυση της ρευστότητας, η προσέλκυση επενδύσεων, η πάταξη της φοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας. Ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα.

Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις