Πολιτική

Γ. Δραγασάκης:Έτος βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος το 2017


Την αισιοδοξία του ότι το 2017 μπορεί «να είναι έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και του επενδυτικού περιβάλλοντος», εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκης, μιλώντας, σήμερα, στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

 Όπως τόνισε, στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία «θα συμβάλλουν τόσο ο τερματισμός του φαύλου κύκλου της ύφεσης, όσο και  μέτρα που απλουστεύουν τις διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου, η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η πολιτική σταθερότητα».

 Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έκανε λόγο για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας, με την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας, που θα γίνει εφικτή για τρεις λόγους:

Πρώτον, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν με πολλούς τρόπους και για πολλούς λόγους να μειώσουν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, γεγονός που θα απελευθερώσει πόρους.

 Δεύτερον, οι τράπεζες αρχίζουν να αντλούν πόρους από τις διεθνείς αγορές.

 Τρίτον, οι καταθέσεις άρχισαν, αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν».

 Τόνισε, δε, ότι το 2017 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά για τη δημιουργία εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

 Αναφερόμενος στην αξιολόγηση σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πλευρά της ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και τα λίγα θέματα που μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν άμεσα, αν υπάρξει η αναγκαία βούληση από όλες τις πλευρές.»

 «Όμως δεν εξαρτώνται όλα μόνο από εμάς», υπογράμμισε με νόημα και συμπλήρωσε: «Δεν είναι κρυφό ότι, στην παρούσα συγκυρία, βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι οι  αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών. Κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά και στο εσωτερικό των εν λόγω κρατών διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις. Άρα δεν πρόκειται για προβλήματα που τα δημιουργεί η δική μας στάση.»

 Ο ίδιος επέμεινε ότι θα πρέπει να αποτραπεί η επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. «Ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, με την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και την αμφισβήτηση της ακεραιότητας, της συνοχής και της προοπτικής της ΕΕ, η έγκαιρη ολοκλήρωση τόσο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και συνολικά του Προγράμματος, δεν είναι προς όφελος μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στις ελληνογερμανικές σχέσεις είπε ότι «η Γερμανία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους και πιο σταθερούς οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων». Εξήρε δε το ρόλο που το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διαδραματίζει στην ενίσχυσή τους.