Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Οι τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα που δεν κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία


«Ένα μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι ότι, ενώ υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, αυτή δεν κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία. Σε συνθήκες κρίσεων, όμως, έτσι λειτουργούν οι τράπεζες. Γι’ αυτό και χρειάζεται ισχυρή δημόσια παρέμβαση για τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμος είναι ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ευτυχώς προλάβαμε και ιδρύσαμε το 2019. Όπως επίσης και ο θεσμός των μικροπιστώσεων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο». Αυτό τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο 105,5».

Κύρια σημεία της συνέντευξης του βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι τα ακόλουθα:

  • Μόλις δύο μήνες μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, συνέβη αυτό που λέγαμε από τότε. Ότι δεν ήταν επαρκής και θα χρειαστεί συμπληρωματικός.
  • Η κυβέρνηση το Δεκέμβριο υπολόγιζε σε ένα γρήγορο «θετικό σενάριο». Διαψεύστηκε πλήρως. Καλλιεργούσε τεχνητή αισιοδοξία. Υποτίμησε τη δυναμική της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης.
  • Σήμερα δεν χρειαζόμαστε τον εφησυχασμό που εκπέμπει η κυβέρνηση, ούτε την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας». Αντίθετα, χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης και ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισής της.
  • Γενικά πάντως, ιδίως σε αυτές τις συνθήκες, τίθεται ένα ζήτημα σχέσης τραπεζών-οικονομίας-κοινωνίας. Ενώ οι τράπεζες ορθώς εποπτεύονται για τη σταθερότητά τους, απουσιάζει ένας θεσμός παρακολούθησης της ανταπόκρισής τους στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. 
  • Στο ερώτημα «πώς ανακάμπτουν η οικονομία και η κοινωνία;» η κυβερνητική πολιτική δεν έχει απάντηση. Το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και η Έκθεση Πισσαρίδη επιταχύνει την καταστροφή.