Αγορές

Ενεργειακή ανάσα στην Ευρώπη: Γεμίζουν με αέριο οι αποθήκες, υποχωρούν οι τιμές


Με τα σενάρια για διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση να εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα και τις αγορές να αντιδρούν αμήχανα στις πληροφορίες για νέες «βίαιες» αυξήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου δίνει βαθιά –έστω και προσωρινή- ανάσα στην αγορά ενέργειας και συνολικά στην Ευρώπη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε σταθερή πτωτική πορεία τις τελευταίες ημέρες και σήμερα το ολλανδικό συμβόλαιο εκπλήρωσης Οκτωβρίου (TTF) υποχώρησε στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τις 25 Ιουλίου. Αυτή την ώρα  τιμή βρίσκεται πάνω από τα 180 ευρώ, ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχει κατευνασμός των ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τον χειμώνα, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Τι είναι αυτό, όμως, που καθησυχάζει-τουλάχιστον προς ώρας- επενδυτές και αγορά ενέργειας; Η Ευρώπη θωρακίζεται ενεργειακά, έστω κι αν επέδειξε σημαντική καθυστέρηση για την απαραίτητη-όπως αποδείχθηκε-κινητοποίησή της.  Η Γηραιά Ήπειρος αυξάνει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο ενόψει χειμώνα, με τις δεξαμενές αποθήκευσης να έχουν «φουλάρει» περίπου στο 86% της χωρητικότητάς τους, ελαφρώς πιο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας και κυρίως νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Για την ακρίβεια αυτό το επίπεδο ήταν ο στόχος της ΕΕ για το τέλος του 2022, όμως επιτεύχθηκε τελικά τρεισήμισι μήνες πριν.

Στο 90% η πληρότητα στη Γερμανία

Στη Γερμανία που αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα, από τον περιορισμό των ρωσικών ροών και το… διαχέει στην υπόλοιπη Ευρώπη (κυρίως Κεντρική αλλά και στη Γαλλία), οι αποθήκες φυσικού αερίου έφτασαν στο 90,07% της πληρότητάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο η πληρότητα να φθάσει το 95% έως την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και αν δεν παραδίδεται καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε αυτό το επίπεδο, διασφαλίζεται η επάρκεια για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτή τη στιγμή οι παραδόσεις αερίου προέρχονται από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά από τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή φυσικού αερίου από τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG στη Βόρεια Θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE), τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου (UGS), ανήκουν στην Πορτογαλία (100%) και στην Πολωνία (98,7%). Οι εγκαταστάσεις της UGS είναι οι λιγότερο καλυμμένες στη Λετονία (51,59%), τη Βουλγαρία (69,29%), την Ουγγαρία (68,98%), την Αυστρία (73,22%) και τη Ρουμανία (80,46%). 
 

Διαβαστε επισης