Αγορές

Φυσικό αέριο: Κλείνει ο Nord Stream 1 - Τι θα πράξει η Ρωσία μετά τις 21 Ιουλίου


Σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς σήμερα η Ρωσία κλείνε την βαλβίδα φυσικού αερίου του Nord Stream 1, η οποία τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γηραιά Ηπειρο. Το shut down, σύμφωνα με τη Μόσχα, γίνεται για λόγους συντήρησης και τεχνικών δοκιμών που είναι απαραίτητο να γίνουν έως και τις 21η Ιουλίου. Η ερώτηση του εκατομμυρίου, που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με πάσα βεβαιότητα είναι, αν η Ρωσία προτίθεται να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.

Η Μόσχα, όπως προαναφέρθηκε, επικαλείται τεχνικούς λόγους για να αιτιολογήσει τη διακοπή προμηθειών αερίου προς την Ευρώπη, κάνοντας λόγο για προβλήματα στις τουρμπίνες που δίνουν «ζωή» στον Nord Stream 1. Μια εξ αυτών των τουρμπινών, των απαραίτητων εξαρτημάτων που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του αγωγού, είχε αποσταλεί στον Καναδά για συντήρηση. Η χώρα της Βορείου Αμερικής ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει πίσω, μέσω της Siemens και με τελικό προορισμό τον σταθμό συμπίεσης της Gazprom στην Portovaya.

Εφόσον αυτή η ενέργεια πραγματοποιηθεί άμεσα, όπως ανακοίνωσε η καναδική κυβέρνηση, τότε η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να θέσει και πάλι σε πλήρη λειτουργία τον Nord Stream 1.  Σε κάθε περίπτωση υπό αυτή την νέα εξέλιξη θα «αποκαλυφθούν» και οι πραγματικές προθέσεις της Μόσχας. Αν δηλαδή θα ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα, τότε θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση στην ενεργειακή αγορά. Αν όμως επιλέξει να την κρατήσει κλειστή, θα επιβεβαιώσει αυτούς που επέμειναν ότι τα περί «τεχνικών προβλημάτων» που επικαλείται το Κρεμλίνο είναι μια δικαιολογία και πως αυτό επιθυμεί είναι να «στραγγαλίσει» ενεργειακά την Ευρώπη.

Μέχρι τις 21 Ιουλίου, ωστόσο,  η ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας θα βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία, γεγονός που είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και στα χρηματιστήρια. Ηδη το προηγούμενο διάστημα, γίναμε μάρτυρες ενός ξέφρενου ράλι στο φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου ξεπέρασε τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 

Διαβαστε επισης