Χρηστικά

Φύλλο και φτερό οι καταθέσεις όσων αγόρασαν ακίνητο τοις μετρητοίς


Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων, που αγόρασαν ακίνητα με μετρητά, καθώς η Εφορία υποψιάζεται τη χρήση αδήλωτων καταθέσεων ή χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος και αμφίβολης προέλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για έλεγχο πρώτης προτεραιότητας βρίσκονται 85.000 μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν από 2021 και εντεύθεν και το τίμημα πληρώθηκε με μετρητά.

Αυτονόητο είναι ότι στον έλεγχο υπόκεινται και οι αγοραστές των ακινήτων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα των χρημάτων που καταβλήθηκαν για το τίμημα, αλλά και οι πωλητές.

Πρόκειται για ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ, η οποία φυσικά είναι η ελάχιστη τιμή, καθώς πρόκειται για την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ενώ, συνήθως οι πραγματικές τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες.

Ωστόσο ο έλεγχος, δεν θα περιοριστεί στις συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά θα επεκταθεί και στις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν το έτος 2017, το οποίο παραγράφεται τον Δεκέμβριο του 2023.

Ειδικότερα, από τον Μάρτιο του 2021, που ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα myPROPERTY έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462, 49 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,98 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί επ’ ακριβώς,  ποιο ποσό πληρώθηκε μέσω τραπεζών και ποιο μετρητοίς.

Συνολικά οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά ανέρχονται σε 84.354 πράξεις και αποτελούν το 24,9 % του συνόλου των μεταβιβάσεων ήτοι μία στις τέσσερις. Η συνολική τους αξία, δε, ανέρχεται σε 3,44 δισ. ευρώ.

Στις υποθέσεις αυτές εστιάζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες τόσο της ΑΑΔΕ, όσο και της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.

Ξεκινώντας από τις αγοραπωλησίες μεγάλης αξίας, οι ελεγκτές θα καλέσουν για εξηγήσεις τους συναλλασσόμενους και θα ζητήσουν πειστικές εξηγήσεις για το πού βρήκαν τα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν τα ακίνητα.

Αν πείσουν τους ελεγκτές ότι τα χρήματα προέρχονται από δηλωμένα εισοδήματα έχει καλώς. Διαφορετικά θα μπλέξουν πολλαπλά και συγκεκριμένα:

  • Θα κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή από την ΑΑΔΕ και το ποσό που καταβλήθηκε και δεν δικαιολογείται θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%, ενώ θα επιβληθούν επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Θα τους ανοίξουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και αν βρεθούν ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα ή από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή από εμβάσματα ή από δωρεές τότε οι ανωτέρω κυρώσεις θα επιβληθούν και στα επιπλέον κρυφά ποσά καταθέσεων, πέραν εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων.
  • Οι υποθέσεις τους θα μεταβιβαστούν και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ώστε να διερευνηθούν και για εμπλοκή σε διακίνηση «μαύρου χρήματος» και ξέπλυμα.

Σημειώνεται ότι, ενώ ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων σε εγχώριες τράπεζες παραγράφεται στην πενταετία, όταν πρόκειται για κατηγορία που αφορά σε μαύρο χρήμα, ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται σε 10 χρόνια, οπότε διπλασιάζεται και ο χρόνος «ομηρίας» του καταθέτη.

Τέλος τα μετρητά 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ανωτέρω, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεσμοθετεί την υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Στο εξής, τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφουν υποχρεωτικά την εξόφληση του τιμήματος μεταβίβασης αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. «Στόχος, να καταργηθεί η δυνατότητα αγοράς ακινήτων με μετρητά, η οποία συντηρεί φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» αναφέρει το ΥΠΕΘΟΟ.

Διαβαστε επισης