Ενα 24ωρο πριν από την επίσημη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών stress test- για τα οποία έχει προεξοφληθεί θετική έκβαση - το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εν μέσω καταιγίδας, που αντί να εκτονωθεί σταδιακά, φαίνεται να κλιμακώνεται και να υποτροπιάζει. "Κεραυνός" για την αγορά η έκθεση του βρετανικού fund QCM, που παρουσιάζει τα Folli-Follie ως "μαϊμού" εταιρεία με ψεύτικα οικονομικά στοιχεία, δίνοντας αφορμή για γενικότερη αμφισβήτηση της αξιοπιστίας μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.
Το χτύπημα έρχεται την ώρα που οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ανακτούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητα και αρχίζουν να προσελκύουν αυξανόμενα κεφάλαια σε μετοχές και ομολογιακές εκδόσεις, εξασφαλίζοντας φθηνότερο δανεισμό.
Αν η Folli-Follie δεν κατορθώσει να αποσείσει γρήγορα τις κατηγορίες, αποδεικνύοντας ότι είναι αβάσιμες ή εξαιρετικά υπερβολικές, οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλασιαστικές στο χρηματιστήριο και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις.
Σήμερα η έκθεση της QCM για τα Follie ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, επισφραγίζοντας την πτώση. Ετσι η διόρθωση που ξεκίνησε πριν από δύο μέρες, παίρνει τελικά διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην αγορά.
Η "φάβα με τον λάκο"
Η κατοχύρωση κερδών δεν είναι η μοναδική αιτία. Προβληματίζει η στάση ξένων χαρτοφυλακίων, που πραγματοποίησαν επιθετικές ρευστοποιήσεις, βάζοντας στο στόχαστρο πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης πέραν των τραπεζικών.
Οι κινήσεις αυτές δημιουργούν υποψίες ότι "κάποιο λάκο μπορεί να έχει η φάβα" των stress test, και ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να κρύβουν μικρές δυσάρεστες εκπλήξεις - ενώ η αγορά έχει προεξοφλήσει θετική έκβαση.
Η οδυνηρή έκπληξη ήρθε πάντως με την έκθεση της Quintessential Capital Management, μέλος του ομίλου Forbes, που υποστηρίζει ότι η Folli Follie μπορεί να είναι η επόμενη "ελληνική Parmalat" - η γιγαντιαία ιταλική γαλακτοβιομηχανία που αποδείχθηκε "χάρτινος πύργος" με ψεύτικα οικονομικά στοιχεία, και κατέρρευσε.
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο στο ΧΑ: «Μαϊμού» η Folli λέει το fund QCM, -30% η μετοχή!
Η μετοχή της ελληνικής εταιρείας κοσμημάτων που βρίσκεται στον κορυφή του κλάδου παγκοσμίως, καταποντίσθηκε σήμερα κλειδώνοντας στο limit down (-30%), ενώ το ομόλογο της έπεσε από το 95,4% της ονομαστικής του αξίας στο 60%.
Μετοχές και δείκτες
Η καταιγίδα σάρωσε και το υπόλοιπο ταμπλό του ΧΑ, οδηγώντας στο κόκκινο μετοχές και δείκτες.
Η συνεδρίαση άνοιξε με μικρά κέρδη. Αμέσως όμως οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση και συνέχισαν να διολισθαίνουν μέχρι τις 12:30. Εν συεχεία κινήθηκαν σε μικρό εύρος διακύμανσης, με αξαίρεση τον τραπεζικό, ο οποίος κάλυψε πρόσκιαρα τις απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε -1,84% στις 823,89 μονάδες, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό -2,20%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επόμενη στήριξη βρίσκεται στην περιοχή των 810 μονάδων. Σημαντικό για τη συνέχεια είναι να επανέλθει πάνω από τη διασπασθείσα στήριξη των 831 μονάδων, μέσα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.
Ο FTSE25 υποχώρησε κατά 1,19%, στις 2.129,76 μονάδες. Ο Mid 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τερμάτισε με απώλειες 2,19%.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +1,27% μέχρι -2,40%. και έκλεισε με -1.01%, στις 961,19 μονάδες. Με θετικό πρόσημο Attica Bank (+4,6%) και Alpha (+0,6%). Εθνική -2,8%, Eurobank -1,8%, Πειραιώς -1,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +1,7%, Aegean και ΕΧΑΕ +0,8%, Grivalia και ΟΠΑΠ +0,4%. Στον αντίποδα Follie -30%, ΔΕΗ -4,5% ΑΔΜΗΕ -3,1%, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος -2,6%, ΕΛΠΕ -1,5%, Motor Oil -1,2%.
Η επόμενη εβδομάδα
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται πλέον για μία πρόσκαιρη τεχνική διόρθωση, ως αποτέλεσμα κατοχύρωσης κερδών και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Το ρίσκο έχει αυξηθεί και η μεταβλητότητα θα είναι έντονη στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση κλίματος θα είναι τα αποτελέσματα τωντραπεζικών stress test, οι επισημάνσεις της ευρωπαϊκής Εποπτείας για κάθε τράπεζα και οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την αξιολ'ογηση, την έξοδο από τα μνημόνια και την ελάφρυνση χρέους.