Επικαιρότητα

Φτιάχνουν κλίμα για εξοπλισμούς


Αναθερμαίνεται η συζήτηση περί αμυντικών αναγκών και εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το κοστοβόρο παιχνίδι πολέμου με την Τουρκία και οι πιέσεις από κατασκευαστές και εμπόρους όπλων

 Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και ο φόβος για πρόκληση «θερμού» επεισοδίου  που θα οδηγούσε σε πολεμικές περιπέτειες,  έχει αναθερμάνει τις συζητήσεις για τους συσχετισμούς στρατωτικής στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία εμφανίζεται να διαθέτει υπεροπλία και η Ελλάδα να έχει ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών συστημάτων και της αποτρεπτικής της δύναμης εξοπλισμούς.

Καλλιεργείται λοιπόν μιά «ψύχωση» για εξ ανατολών κινδύνους, που στρώνει το έδαφος για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες και οι μεγάλοι έμποροι όπλων διεκδικούν το "μερίδιο" τους  από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που μόλις άρχισε. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμβόλαια για προμήθειες υλικού που θα παραδίδεται και θα πληρώνεται την επόμενη δεκαετία, όταν η χώρα  θα συνεχίσει να βρίσκεται στο κυνήγι υψηλών πλεονασμάτων.

Υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων; Έχει αποτιμηθεί με απόλυτη ακρίβεια και όχι ακροθιγώς, αν οι εξοπλιστικές ενισχύσεις που βρίσκονται υπό εξέταση, μπορούν να προσδώσουν ποιοτική αναβάθμιση και δεν γίνονται υπό το «βάρος» των απειλών της Τουρκίας;

Σε κάθε περίπτωση οι πολεμικές βιομηχανίες και οι κραταιές χώρες στις οποίες εδρεύουν (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, κτλ.), έχουν ανοίξει το βιβλίο των προσφορών προς την μνημονιακή Ελλάδα. Το Παρίσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, παζαρεύει με την Αθήνα την κατασκευή φρεγατών στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ περιμένουν τις ελληνικές αποφάσεις αναφορικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης 88 F16.

Η Ελλάδα παίζει το «παιχνίδι» τις καθυστέρησης στο ζήτημα των F16, καθώς κρίνει δυσβάσταχτη την εμπροσθοβαρή λογική που διέπει τα «θέλω» της Ουάσιγκτον, η οποία επιμένει στην καταβολή μιας ιδιαιτέρως υψηλής προκαταβολής. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η Αθήνα καλείται να δώσει οριστικές απαντήσεις στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Διευρύνεται το μέτωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων- Οι δύο τάσεις

Όμως το «μέτωπο» των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν κλείνει εδώ, αλλά αντίθετα δείχνει τάσεις διεύρυνσης και «εξάπλωσης». Η Τουρκία επενδύει στις νέες τεχνολογίες και βάζει σύγχρονα όπλα στη «φαρέτρα» της, όπως για παράδειγμα τα drones, τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία ανέλαβαν επιχειρησιακές αποστολές στο Αιγαίο και αναχαιτίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο Πεντάγωνο εκφράζονται σκέψεις για απόκτηση αντίστοιχων drones (κορυφαίος κατασκευαστής θεωρείται το Ισραήλ). Η λογική για περαιτέρω άνοιγμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καλλιεργείται συστηματικά το τελευταίο διάστημα, αν και υπάρχουν και οι πιο συντηρητικές τάσεις, που επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει μια πιο φειδωλή στάση, σ’ ό, τι αφορά στους εξοπλισμούς και να μην παρασυρθεί σε ένα ατέρμονο και κοστοβόρο «παιχνίδι» πολέμου με την Άγκυρα. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις