Οικονομία

Ζητάμε απ' τους Ρώσους φθηνότερο αέριο- Παζάρι με Gazprom– Ο αντίκτυπος για καταναλωτές


Η διατήρηση της έκπτωσης του 15% προς τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και η λήψη πρόσθετων θετικών μέτρων προς τις βιομηχανίες, που ζητούν μετ' επιμονής ενίσχυση για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, περνούν από τη Ρωσία... Η Ελλάδα, μέσω των επαφών που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ενόψει του ραντεβού Μητσοτάκη με Πούτιν στο Σότσι, θα επιχειρήσει να αλλάξει επί τα βελτίω τους όρους της σύμβασης με την οποία η ΔΕΠΑ Εμπορίας αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom.

Αν η ελληνική πλευρά επιτύχει τη διαφοροποίηση του πλαισίου αγοράς του φυσικού αερίου από τη ρωσική εταιρεία, που συνεπάγεται και μείωση των συνολικών δαπανών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε θα προκύψουν ισχυρές προϋποθέσεις για συνέχιση της έκπτωσης στα νοικοκυριά και ενδεχομένως προσφορά ευνοϊκών τιμολογίων προς τις βιομηχανίες.

Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Κατά πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας κ.Σκρέκας βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, την έδρα της Gazprom και θα συναντηθεί με τους ιθύνοντες του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. Αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι η αλλαγή των όρων σύμβασης μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom, που τέθηκαν σε ισχύ το 2020 και εφαρμόζονται την τρέχουσα χρονιά. Συγκεκριμένα, η Αθήνα θα ζητήσει οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου να καθορίζονται  κυρίως από την πορεία και εξέλιξη των τιμών του αργού και όχι από την τιμή των spot φορτίων LNG στο hub της Ολλανδίας (TTF).  Το ολλανδικό συμβόλαιο, που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς-τάσης στην Ευρώπη, έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και ενδεχόμενη παραμονή του σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, θα δυσκολέψει αφάνταστα την εν ελλάδι προσπάθεια του υπουργείου Ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το εγχείρημα της Αθήνας να αλλάξει τη συγκεκριμένη συνθήκη αγοράς, είναι εξόχως δύσκολο, διότι προφανώς η Ρωσία επωφελείται, καταγράφει σημαντικά κέρδη από τη διαμορφωθείσα ενεργειακή κατάσταση. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πληροφορίες η Μόσχα έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχα αίτηματα για αλλαγή των συμβάσεων, που κατέθεσαν άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Το ζήτημα, πάντως, εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, θα τεθεί και στη συνάντηση που θα έχουν σε δύο ημέρες στο Σότσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
 

Διαβαστε επισης