Αγορές

Φθηνό χρήμα και για επιχειρήσεις μέσω ομολόγων


Το ανοικτό «παράθυρο ευκαιρίας» στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιδιώκουν τώρα να αξιοποιήσουν και οι μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα με κόστος εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τις εσωτερικής αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας για την έκδοση εταιρικού ομολόγου στη διεθνή αγορά βρίσκεται ο Όμιλος Μυτιληναίου. Ο σχεδιασμός που γίνεται αφορά την έκδοση 3τούς ομολόγου και όχι κάποιου τίτλου μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς βασικός στόχος είναι να συμπιεσθεί το κόστος δανεισμού στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ο Όμιλος Μυτιληναίου υλοποιεί σημαντικές νέες επενδύσεις, για τις οποίες έχει νόημα η άντληση χρηματοδότησης από τη διεθνή αγορά. Κυριότερη εξ αυτών είναι η επένδυση στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, για την οποία αναμένεται η γενική συνέλευση των μετόχων, στις 24 Ιουνίου, να δώσει την έγκριση ώστε να κατατεθεί αίτημα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο (ν. 4399/2016).

Από το καλοκαίρι του 2017, η εταιρεία "Μυτιληναίος" δοκίμασε με μεγάλη επιτυχία την εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων, αντλώντας 300 εκατ. ευρώ με ομόλογο 5ετούς διάρκειας, το οποίο είχε θεαματική υπερκάλυψη, ενώ κατά 10% η έκδοση καλύφθηκε από την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Ο εν λόγω τίτλος έχει κάνει ράλι στη δευτερογενή αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών το τελευταίο διάστημα, με την τιμή του να ενισχύεται περίπου κατά 2% από την αρχή του έτους.

Όμως, όπως σημειώνουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, η διεθνής έκδοση του Μυτιληναίου που βρίσκεται στα τελευταία στάδια προετοιμασίας έχει μεγάλη αξία όχι μόνο για τον ίδιο τον όμιλο, αλλά συνολικότερα για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις:Θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της αγοράς εταιρικών ομολόγων από Έλληνες εκδότες, η οποία παρέμεινε «παγωμένη» στη διάρκεια της κρίσης, με λίγες επιτυχείς εκδόσεις το 2013, που όμως έγιναν από διεθνοποιημένους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η Coca Cola HBC, ή από εταιρείες με ισχυρούς μετόχους από το εξωτερικό, όπως ο ΟΤΕ.

Η αγορά έδειχνε μέχρι πρόσφατα εντελώς αρνητική διάθεση στο ρίσκο των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, λόγω του υψηλού κινδύνου χώρας (country risk), γι’ αυτό και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να απορροφηθεί με επιτυχία από τη διεθνή αγορά μια έκδοση ενός αμιγώς ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου. «Μια καλή κάλυψη και τιμολόγηση του τίτλου της Μυτιληναίος θα φέρει και άλλους κορυφαίους ομίλους στην αγορά», τονίζουν πηγές με γνώση του θέματος.

Τα περιθώρια για μια καλή τιμολόγηση ελληνικών εκδόσεων εταιρικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί σημαντικά, μετά το ράλι των κρατικών «χαρτιών» που έχει «γκρεμίσει» τις αποδόσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου, που είναι το σημείο αναφοράς για τις εκδόσεις εταιρικών τίτλων, έχει πέσει περίπου στο μισό από την αρχή του χρόνου, υποχωρώντας από το  3,322% στο 1,683%.

Το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς

Σε ό,τι αφορά την αγορά των τραπεζικών ομολόγων υψηλού ρίσκου (εκδόσεις που μπορούν να υποστηρίξουν την κεφαλαιακή επάρκεια – tier 2), το μεγάλο πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει σύντομα από την Τράπεζα Πειραιώς. Όπως τόνισε πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, οι προετοιμασίες έχουν γίνει για την έξοδο στην αγορά, με στόχο να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ. Με αυτή την κίνηση, ουσιαστικά ολοκληρώνεται το παζλ των ενεργειών πολύπλευρης κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διερεύνηση της αγοράς που έχει γίνει ως τώρα προκύπτει ότι το επιτόκιο αυτής της εξαιρετικά σημαντικής έκδοσης θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα διψήφια ποσοστά που είχαν συζητηθεί το περασμένο φθινόπωρο και κρίθηκαν απαγορευτικά υψηλά για την προώθηση της έκδοσης.

Το timing της έκδοσης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση, σε συνεργασία με τους αναδόχους. Το κλείσιμο της συμφωνίας με την Intrum στον τομέα της διαχείρισης προβληματικών δανείων, που ανοίγει το δρόμο για μεγάλες τιτλοποιήσεις και για συμμετοχή της τράπεζας στα προγράμματα συστημικής διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, όταν αυτά ενεργοποιηθούν, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό και για την τιμολόγηση του ομολόγου Tier 2, καθώς ενισχύει στα μάτια των επενδυτών τις προοπτικές ταχύτερης εξυγίανσης του ισολογισμού.

Όμως, στόχος είναι να «μετρηθεί» σωστά και η ευρύτερη πολιτική και οικονομική συγκυρία, που αναμφίβολα θα επηρεάσει τη ζήτηση για τους τίτλους. Γι’ αυτό και οι κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς τοποθετούνται χρονικά μετά τις εκλογές, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουν εκλείψει και οι τελευταίοι παράγοντες πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας.

Διαβαστε επισης