Το πιο δημοφιλές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ταμείο Ρευστότητας Επιχειρήσεων, ενεργοποιείται πάλι μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών έχουν εξασφαλίσει νέους πόρους για το πρόγραμμα, που είχε προκαλέσει εξαιρετικά έντονο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, με μεγάλο αριθμό αιτήσεων ακόμη και μέσα στον Αύγουστο του 2023.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με απλούς κανόνες παιχνιδιού, που το έχουν καταστήσει εξαιρετικά δημοφιλές στις επιχειρήσεις. Παρέχει δάνεια χαμηλού επιτοκίου με συγχρηματοδότηση για το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων, χωρίς να απαιτούνται προϋποθέσεις που δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις, όπως η υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.
Ουσιαστικά, οι περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και οι μόνες που σίγουρα «κόβονται» ύστερα από τον ηλεκτρονικό έλεγχο που διενεργεί αυτόματα η πλατφόρμα Know Your Customer της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι εκείνες που έχουν οφειλές στην εφορία και τον ΕΦΚΑ. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση διενεργείται πιστοληπτικός έλεγχος από την τράπεζα που θα αναλάβει τη χορήγηση του δανείου.
Πέρυσι το πρόγραμμα είχε τεράστια ζήτηση, κάτι που οδήγησε στην επέκταση του προϋπολογισμού του, ο οποίος έφθασε τα 725 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα για αιτήσεις άνοιξε δύο φορές, τον Μάιο και τον Αύγουστο. Το Ταμείο Ρευστότητας Επιχειρήσεων ξέμεινε από χρήματα τον Μάιο, λίγο μετά την ενεργοποίησή του, καθώς οι αιτήσεις υπερκάλυψαν τα 600 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα. Στις αρχές Αυγούστου, η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Αναπτυξιακής Τράπεζας άρχισε και πάλι, με νέα κεφάλαια που προσφέρθηκαν κατόπιν σχετικής συμφωνίας του υπ. Οικονομικών και της Τράπεζας.
Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος
- Το πρόγραμμα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και έχουν συσταθεί έως και το χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στο Πιστωτικό Ίδρυμα.
- Το Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω του Πιστωτικού Ιδρύματος. Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα μερικής επιδότησης του επιτοκίου που εφαρμόζει το Πιστωτικό Ίδρυμα στα κεφάλαιά του (3%) για τα 2 πρώτα έτη του δανείου και αφορά, αποκλειστικά και μόνο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο από προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
- Τα πλεονεκτήματα: Η χρηματοδοτούμενη επιχείρηση απαλλάσσεται πλήρως των τόκων για το μέρος του δανείου που συγχρηματοδοτείται από το Tαμείο (ήτοι το 40% εκάστου δανείου), δεδομένου ότι το ποσό αυτό του παρέχεται από το Ταμείο άτοκο. Κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα που συμμετέχει στο Ταμείο υποχρεούται να μειώνει το επιτόκιο κάθε δανείου τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης (bps) ανά έτος από τα επιτόκια που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις χωρίς την επιδότηση του Ταμείου. Το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που μπορεί να ζητήσει το Πιστωτικό Ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου. Επιπρόσθετα, αποκλειστικά και μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο από προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου που εφαρμόζει το Πιστωτικό Ίδρυμα στα κεφάλαιά του, ήτοι το 60% εκάστου δανείου. Η επιδότηση αφορά τα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την 1η εκταμίευση) και θα μειώνει το επιτόκιο του Πιστωτικού Ιδρύματος κατά 3%(ή αλλιώς κατά 300bps), το οποίο μειώνει σημαντικά το συνολικό κόστος δανεισμού για την επιχείρηση.
- Το ύψος του δανείου ανέρχεται από €10.000 έως €1.500.000.
- Το Πιστωτικό Ίδρυμα λαμβάνει ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική του. Το μέγιστο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που μπορεί να απαιτηθεί δεν μπορεί να ξεπεράσει το 100% του κεφαλαίου του δανείου.
- Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από δύο (2) έως πέντε (5) έτη με δυνατότητα λήψης περιόδου χάριτος κεφαλαίου έως 12 μήνες. Το δάνειο δύναται να εκταμιευθεί είτε εφάπαξ, είτε τμηματικά.