Πολιτική

FT : Σε διαμάχη ΕΕ και το ΔΝΤ για τα νέα μέτρα


 Μπροστά στους κινδύνους που κρύβει μια «δίδυμη» διαπραγμάτευση, για το προσφυγικό και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, βρίσκεται η Αθήνα καθώς συνέρχονται με λίγες ώρες διαφορά η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό και το Eurogroup.

Πλέον τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει στρωθεί το έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την τρέχουσα εβδομάδα (Τετάρτη ή Πέμπτη), ώστε να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση και όλα θα κριθούν στο σημερινό Eurogroup.

Όπως γράφουν οι Financial Times ΕΕ και το ΔΝΤ είναι σε διαμάχη αναφορικά με το μέγεθος των μεταρρυθμιστικών μέτρων που η Αθήνα πρέπει να υιοθετήσει για να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση και χωρίς το «οκ» του ΔΝΤ το σύνολο του πακέτου κινδυνεύει να διαλυθεί.

«Θα συμμετέχει το ΔΝΤ ή όχι;» αναρωτήθηκε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις συνομιλίες. «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο γνωρίζει ότι είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που μπορεί να βρεθεί κάποιος».

Το ΔΝΤ δέχτηκε ισχυρή πίεση να «χαλαρώσει» τη στάση του, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, εν μέσω φόβων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα «εκραγεί» τη στιγμή που η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει μια μαζική εισροή μεταναστών και η Βρετανία οδεύει σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα δεν χρειάζεται κεφάλαια μέχρι τον Ιούλιο, όταν λήγουν πληρωμές χρέους 3,5 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ.

«Το Βερολίνο είναι εγκλωβισμένο», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχους. «Θα ήθελαν να είναι λίγο ποιο ευέλικτοι, αλλά η συμφωνία διάσωσης έχει αρκετά ξεκάθαρους στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τη Bundestag. Και δεν τολμούν να τους επανεξετάσουν».

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού είπε ότι ακόμα και ο Β. Σόιμπλε πιστεύει ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για να λύσει την προσφυγική κρίση και συνεπώς είναι αντίθετος στο να επαναληφθεί το περσινό δράμα, όταν προώθησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.