Πολιτική

FT: Οι υποκλοπές μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον Κ. Μητσοτάκη


Αιχμηρό άρθρο τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημοσιεύουν οι Financial Times, τονίζοντας πως αναζητάαπαντήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ από τη στιγμή που η ελληνική μυστική υπηρεσία παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε το τηλέφωνό του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέμεινε να ξεκαθαρίσει ένας άνδρας -ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- τον ρόλο του στην υπόθεση. «Αν δεν είναι ο πρωθυπουργός που έχει την άμεση πολιτική ευθύνη, ποιος ελέγχει τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας;», υπογράμμισε ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως, σημειώνεται, η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη γίνεται οξύ πολιτικό πρόβλημα για τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

«Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση σειράς εξαιρετικά απαιτητικών κρίσεων -από τη μετανάστευση στην Covid, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην ενεργειακή κρίση- ο [Μητσοτάκης] βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με αυτήν που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική για πολιτική αποσταθεροποίηση», είπε ο επικεφαλής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Παγουλάτος.

Οι FT επισημαίνουν πως ο Μητσοτάκης αρνήθηκε σε ομιλία του αυτόν τον μήνα ότι η υποκλοπή ήταν παράνομη, αλλά είπε ότι ήταν λάθος. «Δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ», δήλωσε και κατηγόρησε τις «σκοτεινές δυνάμεις» ότι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως πρόσωπο κοντά στον Μητσοτάκη έκανε έμμεση αναφορά στη Ρωσία, μετά τη στάση της Ελλάδας στην εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών... με άμεσους και έμμεσους τρόπους», ανέφερε.

Ο Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Financial Times, τόνισε ότι έπεσε θύμα επίθεσης από το Predator αφού κατέθεσε καταγγελία στην υπηρεσία επιτήρησης τηλεπικοινωνιών ΑΔΑΕ ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται.

Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι η υπηρεσία πληροφοριών αυξάνει σταθερά τον αριθμό των εντολών νόμιμης παρακολούθησης, που έφθασαν τις 15.000 πέρυσι, πάνω από 30% υψηλότερα από το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΑΕ. Αντίθετα, το 2004 -όταν η Ελλάδα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρούνταν ότι κινδύνευε από τρομοκρατική επίθεση- ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης ήταν κάτω από 500.

Εν συνεχεία, αναφέρεται πως πριν αναλάβει καθήκοντα ο τωρινός πρωθυπουργός, η παρακολούθηση αυξήθηκε επίσης σημαντικά το 2018, αφού η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον αριθμό των εισαγγελέων που απαιτούνταν για να εγκρίνουν μια εντολή παρακολούθησης από δύο σε έναν. Οι επικριτές λένε ότι υπονόμευσε την ανεξαρτησία και την εγκυρότητα της διαδικασίας, όπως τονίζει η εφημερίδα.

Ο Παύλος Αποστολίδης, επικεφαλής της ΕΥΠ την περίοδο 1999-2005, δήλωσε ότι ο αριθμός των αιτημάτων ήταν έκπληξη, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να δικαιολογήσω τη σημαντική αύξηση με τα χρόνια».

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να «χτυπήσει την αφήγηση που [ο Μητσοτάκης] χτίζει προσεκτικά τα τελευταία χρόνια [του] πολιτικού με φιλελεύθερες απόψεις για την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση απορρίπτει την ιδέα ότι οι παρακολουθήσεις έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε δηλώσει ότι ένα άτομο υπό παρακολούθηση μπορεί να έχει πολλά τηλέφωνα και ένας μόνο αριθμός τηλεφώνου να υπόκειται σε διάφορες ανανεωμένες εντολές παρακολούθησης.

Κλείνοντας, υπογραμμίζεται πως η ΑΔΑΕ παλαιότερα έπρεπε να παράσχει επιβεβαίωση εάν ένα άτομο υποπτευόταν ότι ήταν υπό παρακολούθηση και εάν η μυστική υπηρεσία δεν θεωρούσε πλέον αυτό το άτομο απειλή για την εθνική ασφάλεια, όμως μετά την καταγγελία Κουκάκη πέρυσι, ο νόμος άλλαξε και έτσι δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να παρέχει τέτοια επιβεβαίωση.

Διαβαστε επισης