Αγορές

Φρένο στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί σταθερά τα επιτόκια

Φρένο στον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, ωστόσο, διατήρησε σταθερά τα επιτόκια του ευρώ. Για την επιβράδυνση του προγράμματος πίεζε κυρίως το γερμανικό διευθυντήριο, ωστόσο το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται επί ενός συγκεκριμένου πλαφόν που να προσδιορίζει το ύψος της μείωσης, επιτρέπει περαιτέρω «ελιγμούς» στην Κριστίν Λαγκάρντ και στους συνεργάτες της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΤ αποφάσισε, επίσης, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα εξής σημαντικά:

  • Να παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή στα 20 δισ.ευρώ, χωρίς την παραμικρή μεταβολή, οι αγορές στο πλαίσιο του APP 
  • Να συνεχιστούν οι καθαρές αγορές του PEPP που έχει ένα συνολικό εύρος 1,85 δισ. ευρώ μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου 2022.

Για την απόφασή της να πατήσει φρένο στις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τις εκτιμήσεις για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το outlook του πληθωρισμού το Συμβούλιο, κρίνει ότι οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ένα μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών από το PEPP απ' ότι τα προηγούμενα δυο τρίμηνα». 

Αναφορικά με τα επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισήμανε στο ανακοινωθέν της, πως το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε χρέος αξίας περίπου 80 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Λαγκάρντ: Επανεκτίμηση και όχι μείωση του προγράμματος 

«Δεν πρόκειται για μείωση, αλλά για επανεκτίμηση των υποστηρικτικών μέτρων», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου συμπληρώνοντας «και το κάναμε αυτό στο πλαίσιο της αξιολόγησης μας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και με βάση τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υπάρχει βελτίωση των μεγεθών του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα που εξετάζουμε».

Το ζήτημα θα εξεταστεί και θα επανεκτιμηθεί από την ευρωτράπεζα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι η απόφαση για τη μείωση του PEPP λήφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΚΤ. 

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό, τον οποίο χαρακτήρισε παροδικό. «Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης προχωρά με θετικούς ρυθμούς, η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πριν την πανδημία μέχρι το τέλος του 2021», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να καθυστερήσει την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας.

Για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της.

Ειδικότερα:

  • Το 2021, στο 5%, από 4,6% στην εκτίμηση του Ιουνίου.
  • Το 2022 στο 4,6%, από 4,7%.
  • Το 2023, στο 2,1%, ίδιο με την προηγούμενη εκτίμηση.
  • Για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέψει ανάπτυξη για φέτος και για τα επόμενα χρόνια:

Για τον πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη για φέτος και για τα επόμενα χρόνια:

  • Στο 2,2% το 2021 από 1,9% της εκτίμησης Ιουνίου.
  • Στο 1,7% το 2022  από 1,5%.
  • Στο 1,5% το 2023 από 1,4%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα