Φρένο στο παρατεταμένο ράλι των ελληνικών ομολόγων, που βρέθηκαν στο πεδίο των 10ετών τίτλων την Πέμπτη με απόδοση χαμηλότερη των ιταλικών ομολόγων, έβαλαν διεθνείς οίκοι, διαπιστώνοντας υπερβολή.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη άνοδο της απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων την Παρασκευή (8/11), που έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμα και πάνω από 1,37% από 1,21%, με το ελληνοϊταλικό spread να επανέρχεται στα θετικά.
Η Société Générale γνωστοποίησε ότι προχωράει σε πωλήσεις ελληνικών τίτλων, εκτιμώντας ότι το ράλι έχει οδηγήσει σε υπερβολές, με το ...μήνυμά της να μεταφράζεται σε ισχυρό sell-off
Η Ελλάδα, επισημαίνει η Société Générale, μετά την αναβάθμιση της S&P, θα πρέπει να περιμένει αρκετό χρονικό διάστημα πριν δει νέα αναβάθμιση από οίκο, ενώ θεωρεί υπερβολικό τον μηδενισμό των ελληνοϊταλικών spreads, καθώς το 2008, όταν είχε ξανασυμβεί, η Ελλάδα είχε βαθμολογία Α1 (επενδυτική βαθμίδα) από τους οίκους.
Όπως αναφέρει, αν και συνεχίζει να είναι θετική για τα ελληνικά ομόλογα, προχωράει στη ρευστοποίηση των κερδών της στα 10ετή και συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν ελληνικά και να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα σε αυτήν τη συγκυρία.
Η UBS εμφανίστηκε πιο σκληρή στις εκτιμήσεις της, διατηρώντας της Ελλάδα στη λίστα των εκδοτών «προς αποφυγήν», ενώ συνέστησε την πώληση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών.
Όπως ανέφερε σε νέα της έκθεση, η Ελλάδα δεν αναμένεται να κατακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» μέσα στους επόμενους 12 μήνες και θα παραμείνει στην κατηγορία του ΒΒ με μία μόνο αναβάθμιση (κατά μία βαθμίδα) να αναμένεται το 2020.
Σύμφωνα με τη UBS, το ρίσκο χρεοκοπίας ως το 2021 είναι περιορισμένο λόγω του μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας και του μακρινού ορίζοντα ωρίμανσης των ομολόγων. Ωστόσο, θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.