Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και οι δείκτες κινούνται σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση που θα πάρουν στη συνέχεια.
Μετά από έξι συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις, τα βραχυχρόνια κέρδη είναι υψηλά και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Παράλληλα όμως παραμένουν ισχυρές οι προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανόδου, που θα αποφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων, όπου η προσφορά θα αυξηθεί και οι πιέσεις μπορεί να ενταθούν.
Αρνητικοί καταλύτες που να δικαιολογούν μεγάλη πτώση δεν υπάρχουν. Απουσιάζουν όμως και οι παράγοντες που θα συνέβαλαν στην περαιτέρω τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και της συναλλακτικής κίνησης – απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει η αγορά διατηρήσιμη ανοδική δυναμική.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και οι συζητήσεις με τους δανειστές, όπου κυριαρχούν τα θέματα των τραπεζών - κρατικές εγγυήσεις για το σχέδιο «Ηρακλής», ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.
«Καλά νέα» για την αγορά η έκθεση της JP Morgan που προβλέπει αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και το swap ομολόγων που θα αποφέρει στην Εθνική κέρδη 515 εκατ. ευρώ.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις, αλλά οι απώλειες καλύφθηκαν γρήγορα. Στη συνέχεια οι βασικοί δείκτες κινούνται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από -0,21% μέχρι +0,27%. Τώρα βρίσκεται στις 942,7 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,05%%.
Αμετάβλητος (0%) ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.352,6 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται οριακά στο κόκκινο (-0,05%). Προηγείται η Attica Bank (+1,5%). Εθνική +0,6%, Πειραιώς +0,3%, Eurobank -0,7%, αμετάβλητη η Alpha.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +1,9%, ΟΤΕ +1,2%, ΟΠΑΠ +1%, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Lamda και ΕΛΠΕ +0,4%.
Στον αντίποδα Σαράντης -2,4% (μετά από πολλές μέρες ανόδου), Aegean -1,5% ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ -0,8%, Μυτιληναίος -0,7%.
Στα mid caps ξεχωρίζει ο Αβαξ, που ανακάμπτει θεαματικά (+12,3%), ανακτώντας μέρος του πρόσφατα απολεσθέντος εδάφους. Ακολουθούν Profile και Πλαίσιο +2,5%, Quest +1,4%.