Πολιτική

Φρενάρει το χρηματιστήριο


Μετά το "ράλι των έξι ημερών" και τον αγοραστικό πυρετό που προκάλεσε η προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές, η χρηματιστηριακή αγορά κόβει ταχύτητα, χωνεύει τα γρήγορα κέρδη και ετοιμάζεται για τον επόμενο ανοδικό γύρο, που μπορεί να είναι ένας μαραθώνιος πολλών μηνών. Θετική εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με ενδιαφέρον στοιχείο την υποχώρηση της απόδοσης του διετούς κάτω από 6%.

Τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη και οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε πρόσκαιρη διόρθωση, που δεν θ' αλλάξει την τάση. Ομως η δυναμική της αγοράς αποδεικνύεται ισχυρότερη, καθώς μάλιστα συντηρείται και ανανεώνεται με εισροή φρέσκου χρήματος.

 Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι εκτός από το αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων, παρατηρείται επαναδραστηριοποίηση επενδυτών που είχαν μείνει αδρανείς τα τελευταία χρόνια.

Εκτιμώντας ότι τερματίζεται πλεον η αβεβαιότητα που αποτέλεσε επί πολλούς μήνες τροχοπέδη για το ΧΑ, παλιοί  επενδυτές επιστρέφουν΄, απορροφώντας την προσφορά που προέρχεται από κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.

 Μεταβλητότητα παρατηρείται σήμερα από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει πολλές φορές κατεύθυνση, χωρίς να σημειωθούν αξιόλογες ποσοστιαίες μεταβολές.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε νωρίτερα στο κόκκινο και τώρα  έχει ανακάμψει, κερδίζοντας 0,50% στις 737,5 μονάδες. 

Στις 1.967,5 μονάδες με +0,50%  ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης (πού πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +8,23%), πήγε νωρίτερα μέχρι -1,04% και ανέκαμψε γρήγορα. Τώρα ενισχύεται κατά 0,45% στις 965 μονάδες. Προηγούνται και Alpha και Attica +1%.  Πειραιώς +0,5%, στο κόκκινο  Eurobank και Εθνική (-0,4%).

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχωρίζει η Follie με +3,7%. Παραμένει σε ανοδική τροχιά η ΔΕΗ (+2,5%), που είχε κερδίσει πάνω από 5% στη χθεσινή συνεδρίαση. Προφανώς η αγορά επικροτεί στη συμφωνία με τους Θεσμούς για περαιτέρω απκρατικοποίηση της εταιρείας και πώληση λιγνιτικών μονάδων της. ΕΛΠΕ, Jumbo, Grivalia +1%.

Στον αντίποδα, μεγάλη "βουτιά" σημειώνει η Ελλάκτωρ (-8%). ΤΕΝΕΡΓΑ -1,6%, Aegean -1,4%