Πολιτική

«Φρενάρει» η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές λόγω κακής συγκυρίας


Στο συρτάρι μπαίνουν, εκτός αν υπάρξει θεαματική μεταβολή των συνθηκών στην αγορά ομολόγων προς το καλύτερο, τα σχέδια της κυβέρνησης για τρεις εκδόσεις ομολόγων πριν τη λήξη του μνημονίου, τον Αύγουστο.

Όπως έχει αποκαλύψει από τις 14 Φεβρουαρίου το Σin (https://www.sofokleousin.gr/archives/374300.html), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έθεσε υπό επανεξέταση το αρχικό σχέδιο για τρεις εκδόσεις ομολόγων ως τον Αύγουστο, με αποκορύφωμα την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση.

Αιτία ήταν η επιδείνωση των συνθηκών στη διεθνή αγορά ομολόγων, εξαιτίας των νεότερων εκτιμήσεων για τέσσερις και όχι τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, που έχουν οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κοντά στο 2,9% και έχουν προκαλέσει υπερδιπλασιασμό, από τον Δεκέμβριο, της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού ομολόγου.

Πέραν της κακής διεθνούς συγκυρίας, η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, τον Φεβρουάριο, εν μέσω αναταραχής και με εσφαλμένη, όπως αποδείχθηκε, τιμολόγηση (η απόδοση διάθεσης ήταν μόλις 3,5%, αλλά με τη διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά έφθασε το 4%), προκάλεσε ανοδική αναπροσαρμογή της καμπύλης των ελληνικών επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει σταθεροποιηθεί, τις τελευταίες εβδομάδες στο 4,3-4,4% και του 5ετούς στο 3,6-3,7%, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις αποδόσεων καταγράφονται και στις πιο μακρινές διάρκειες τίτλων, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται πλέον ρεαλιστική η προσδοκία ότι το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων πριν τον Αύγουστο, χωρίς να εκτιναχθεί σε δυσβάστακτο ύψος το κόστος χρηματοδότησης.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση να ανασταλούν οι επόμενες κινήσεις εξόδου στην αγορά είναι ειλημμένη και θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο αν υπάρξει κάποια απρόσμενη θετική μεταβολή του κλίματος στην αγορά, κάτι που κινείται στη σφαίρα του απίθανου.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει στην «καθαρή» έξοδο, δηλαδή χωρίς προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο «Β» για τη δημιουργία «μαξιλαριού», το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον για ένα έτος τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Πέρα από τις αναμενόμενες δόσεις του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τα 5 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις δύο εκδόσεις ομολόγων, η κυβέρνηση «ποντάρει» στην αξιοποίηση του συνόλου των αποθεματικών φορέων της γενικής κυβέρνησης για πράξεις repos με την κεντρική κυβέρνηση, με επιτόκιο 3%, ώστε να… γεμίσει το μαξιλάρι.

Ήδη τα περισσότερα αποθεματικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν περάσει υπό κεντρική διαχείριση, σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα κάνει πιο «σφικτή» τη σχετική ρύθμιση, που ισχύει με τροποποιήσεις από το 2015, ώστε να περάσουν όλα τα αποθεματικά στον κεντρικό λογαριασμό, περιλαμβανομένων των αποθεματικών των δήμων, οι οποίοι ως τώρα αντιδρούν σθεναρά, με απόφαση της ΚΕΔΕ, στη δέσμευση των κεφαλαίων τους από την κεντρική κυβέρνηση.

Με το χρηματοδοτικό «μπαλαντέρ» του ενδοκυβερνητικού δανεισμού, ο οποίος μπορεί να καλύψει το «μαξιλάρι», έστω και αν είναι τελικά λίγο μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να ξεφύγει από την περίοδο των μνημονίων χωρίς τις πρόσθετες πολιτικές δεσμεύσεις, που θα προϋπέθετε η έγκριση προληπτικού μηχανισμού χρηματοδότησης.