Ημιτελής έμεινε η προσπάθεια ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς, που ξέμεινε σήμερα από δυνάμεις, απώλεσε τα αρχικά κέρδη και πήρε τελικά πτωτική κατεύθυνση,με τους βασικούς δείκτες να τερματίζουν στο κόκκινο. Αβεβαιότητα για τη συνέχεια, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Κυρίαρχο στοιχείο η επιφυλακτικότητα, που αποτυπώθηκε σήμερα και στον χαμηλό τζίρο. Η συνολική αξία συναλλαγών ήταν μόλις 57,8 εκατ. ευρώ (συν 5,8 εκατ.σε μεταβιβάσεις πακέτων).
Καθοριστικός παράγων διαμόρφωσης κλίματος οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,που εγκυμονούν κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης με οδυνηρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές.
Αντιστάθμισμα σ΄αυτή την αβεβαιότητα οι προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor’s την Παρασκευή, που θα επιβεβαιώσει την επάνοδο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και θα δώσει "σήμα" για τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές.
Η επίδραση είναι περισσότερο εμφανής στην αγορά ομολόγων,όπου η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε νωρίτερα περίπου 2 μβ, ενώ στα αντίστοιχα χρεόγραφα της Ευρωζώνης ασκούνται ισχυρές πιέσειςκαι οι αποδόσεις ανεβαίνουν αλματωδώς..
Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες σημειώνουν οριακές μεταβολές της τάξεως του 0,10% όπως και στη Wall Street. Ανοδο σημειώνει μόνο ο FT-100 στο Λονδίνο (0,60%).
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ οι βασικές δείκτες σημείωσαν υψηλά ημέρας την πρώτη ώρα συναλλαγών. Στη συνέχεια διολίσθησαν με αργό ρυθμό, τερματίζοντας στο κόκκινο.
Ο Γενικός Δείκτης "έγραψε" υψηλό ημέρας +1,56% στις 1.192,1 μονάδες.Τερμάτισε στις 1.169,79 μονάδες, με απώλειες 0,34%.ενισχυόμενος κατά 0,35%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,31% κλείνοντας στις 2.858,26 μονάδες. Αμετάβλητος (+0,01%) ο δείκτης των mid caps.
Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης: Σημείωσε υψηλό ημέρας +2,39%, πήγε καθοδικά μέχρι -1,37% και έκλεισε στο -0,94%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Πειραιώς (+0,6%). Στον αντίποδα Εθνική -1,8%, OPTIMA -1,4%, Alpha και Attica -1,3%, Eurobank -0,8%, Ελλάδος -0,4%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι Aegean και ΕΥΔΑΠ +1,8%, Motor Oil και Μυτιληναίος +1,4%, ΔΕΗ +0,8%, ΟΠΑΠ +0,5%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Lamda -3%, ΕΛΠΕ -2,7%,Cenergy -2,4%, Ελλάκτωρ και ΕλβάλΧαλκόρ -2,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2%, Σράντης -1,7%, ΟΤΕ -1,3%.