Ελλάδα

Φραγκογιάννης: Ώθηση στις διμερείς σχέσεις με την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία Ελλάδας - Αυστραλίας κατά της διπλής φορολογίας


Τις μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας με την Αυστραλία και το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Ελληνικός Κήρυκας».

«Η ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών μας συναλλαγών είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η υπό διαπραγμάτευση διμερής συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, η ευτυχής κατάληξη της οποίας σίγουρα θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις», επισημαίνει.

Ο κ. Φραγκογιάννης ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα της επικεφαλής διαπραγματεύτριας ελευθέρου εμπορίου της Αυστραλίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άλισον Μπάροους, επισημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας είναι κομβικής σημασίας και στοχεύουν στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και των επενδύσεων. Η επίτευξη δε μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, στο πλαίσιο πάντα των κοινών αξιών και αρχών που διέπουν αμφότερα μέρη, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ-Αυστραλίας». Εξηγεί επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές που ξεκίνησαν το 2018 έχουν παράξει «ικανοποιητική πρόοδο».

Ειδικότερα για την Ελλάδα αποσαφηνίζει ότι «η συνάντηση με τον ελληνικής καταγωγής πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα κ. Σπύρου και την επικεφαλής διαπραγματεύτρια κα Burrows διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, δεδομένης και της εξαιρετικής και πολύ ιδιαίτερης, λόγω της ελληνικής ομογένειας, σχέσης της χώρας μας με την Αυστραλία». «Η κ. Burrows», προσθέτει, «μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον τομέα των διαπραγματεύσεων ενόψει και της προετοιμασίας του επόμενου γύρου. Από πλευράς μου έθεσα ευαίσθητο ζήτημα προστασίας εμβληματικών ελληνικών ΠΟΠ (φέτα κυρίως), στα οποία η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί και στη μελλοντική συμφωνία. Η αυστραλιανή πλευρά έθιξε πρωτίστως ζήτημα περιορισμένης πρόσβασης σε ευρωπαϊκή αγορά».

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών θέλησε να στείλει «από την Ελλάδα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς το λαό της Αυστραλίας συνολικά και τους Έλληνες της Αυστραλίας ειδικότερα». Ειδικότερα υπογράμμισε: «Το success story της Ελλάδας, η μεταμόρφωση της χώρας κατά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, εν μέσω διαδοχικών παγκόσμιων κρίσεων, αποδεικνύει περίτρανα ότι μέσα σε κάθε κρίση κρύβεται και τουλάχιστον μία ευκαιρία. Είμαι ικανοποιημένος και υπερήφανος που μπορέσαμε, ως κυβέρνηση, να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, προς όφελος της χώρας μας, των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα αλλά και των Ελλήνων απανταχού, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμους πρεσβευτές της χώρας. Μπορείτε πλέον κι εσείς να είστε και να νιώθετε υπερήφανοι για τη σύγχρονη Ελλάδα και να γνωρίζετε ότι η ελληνική πολιτεία επιθυμεί και επιδιώκει κάθε δυνατή ενίσχυση των δεσμών μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης