Οικονομία

Φραγκογιάννης: Οι κινέζικες εταιρείες να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα


Την εξέλιξη και σταδιακή εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κατά τα τελευταία 15 χρόνια παρουσιάζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Shanghai Daily, που δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή την έναρξη της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Σαγκάης (EXPO CIIE).

Στη φετινή έκθεση η χώρα μας συμμετέχει με ψηφιακό εθνικό περίπτερο, λόγω των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία COVID 19. Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις τιμώμενες χώρες στη 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Σαγκάης, το 2019, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας. Επίσης, συμμετείχε και στην 3η Έκθεση.

Στο άρθρο του, ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνει το ευρύ περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας για την προώθηση έργων και υποδομών που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, στο πλαίσιο, μάλιστα, της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (BRI) και της πρωτοβουλίας 16+1 για την ενίσχυση των σχέσεων της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ο πιο σημαντικός περιφερειακός κόμβος για τις υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», γράφει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον κρίσιμο ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τη λειτουργία των ελληνικών λιμανιών ως πυλών εισόδου στην ΕΕ και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρεται, επίσης, στο εν εξελίξει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών για τις μεταφορές στη χώρα (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμενικές υποδομές και υποδομές αερομεταφορών) και καλεί τις κινεζικές εταιρείες να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ