Άμυνα & Διπλωματία

Φραγκογιάννης: Δημιουργούμε το θεσμό του επιστημονικού διπλωμάτη


Η Ελλάδα μετεξελίσσεται, προχωρά στην ταχεία αναβάθμιση των ψηφιακών της υπηρεσιών και ήδη πολλά προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτό της Αστυπάλαιας ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας ανέφεραν οι υφυπουργοί Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκο Δρόσο.

Σχολιάζοντας τον τίτλο της θεματικής συζήτησης «leapfrogging στην επιτυχία», ο υφυπουργός Εξωτερικών προέταξε την ανάγκη μια χώρα να βρει το συγκριτικό της πλεονέκτημα, να χτίσει πάνω σε αυτό και να κάνει το άλμα μπροστά. Εστιάζοντας στη χώρα μας, είπε πως πρέπει να βρει η χώρα μας από συγκεκριμένες δεξιότητες, από συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους είναι μοναδική και ήδη έχει δώσει εκπληκτικά δείγματα γραφής πώς μπορεί να κάνει το leapfrogging, δηλαδή η δυνατότητα να αναδειχθείς και να κάνεις τολμηρά βήματα μπροστά. Ως προς αυτό, ανέφερε ως παράδειγμα την επιστημονική διπλωματία που, όπως είπε, εγκαταστήσαμε στο υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από ένα ταξίδι μου στη Βοστώνη πριν από ένα χρόνο, όπου για πρώτη φορά δημιουργούμε το θεσμό του επιστημονικού διπλωμάτη». Γιατί το κάναμε αυτό; Διότι στη Βοστώνη, σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα έχει εκπληκτικούς Έλληνες ακαδημαϊκούς και επιστήμονες και θέλουμε να τους φέρουμε σε επαφή με την αντίστοιχη ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα, για να συμπορευτούν παρέα, απάντησε ο υφυπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Φραγκογιάννης στο πρότζεκτ της Αστυπάλαιας, χαρακτηρίζοντας το ένα πολύ καλό παράδειγμα «leapfrogging», τονίζοντας πως είναι ένα καινοτόμο το πρόγραμμα, που δεν έχει γίνει πουθενά σε όλο τον κόσμο. Επικαλούμενος έκφραση που του είπε ένας 18χρονος, η Αστυπάλαια συμβολίζει ένα όραμα και είναι μια φωτογραφία από το μέλλον πριν από το μέλλον. «Είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Αστυπάλαια». Το άλμα της Αστυπάλαιας βρίσκεται στο επίκεντρο όλου του κόσμου και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, προκειμένου να έρθουν να δουν το πρόγραμμα από κοντά αλλά και να πάρουν συμβουλές.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε πως οι εγκεκριμένες στρατηγικές επενδύσεις είναι 7,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής και άλλα τόσα βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης εστίασε στη σημασία του Enterprise Greece λέγοντας πως χτίσαμε συνεργασίες με τις μεγάλες πλατφόρμες για την ενίσχυση των μικρών επιχειρηματιών.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, ανέφερε πως η τεχνολογία είναι διαθέσιμη στον Έλληνα επιχειρηματία, αλλά όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «πρέπει να έχουμε γνώση και πρόσβαση στην τεχνολογία», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ. Τόνισε πώς είναι σημαντικό να υπάρχουν ψηφιακές δεξιότητες σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την εμβολιαστική διαδικασία, η οποία προχώρησε με ταχύτατη διαδικασία λόγω της τεχνολογίας.

Αναφερόμενος στους κόμβους καινοτομίας, σημείωσε πως μέχρι πρότινος το κράτος δεν είχε καμία χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θεσπίστηκαν μέσω του Elevate Greece κίνητρα για επενδύσεις σε «επιχειρηματικούς αγγέλους».

Για το πρότζεκ στη «ΧΡΩΠΕΙ», o υφυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό επιστημονικό δυναμικό και ταλαντούχους επιχειρηματίες. Εκτίμησε πως η ανάπτυξη της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, πέραν των θέσεων εργασίας που θα δικαιολογήσει το cluster των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν πέριξ αυτής.

Σχολιάζοντας την επένδυση της Microsoft στη χώρα μας, ανέφερε πως είναι πάρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί, αλλά ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αναβαθμίζονται οι λειτουργίες όλων των επιχειρήσεων τεχνολογικά και στη διαχείριση των δεδομένων τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ