Πολιτική

Φόβοι για νέα κύματα προσφύγων από Ιράκ


Η κλιμάκωση των ένοπλων συγκρούσεων στο βόρειο Ιράκ και οι αναμενόμενες αιματηρές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης από του τζιχαντιστές του ISIS, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν αλλαπάλληλα κύματα προσφύγων προς την Τουρκία και τα παράλια του Αιγαίου. Η προοπτική αυτή ανησυχεί την ελληνική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που φοβούνται ότι η Τουρκία δεν θα δράσει αποτελεσματικά για να αναχαιτίσει αυτές τις προσφυγικές ροές.

Μέχρι στιγμής η  Τουρκία τηρεί στοιχειωδώς τη συμφωνάι με την ΕΕ, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος  ροής προσφύγων στα ελληνικά νησιά να έχει περιορισθεί σε  70-100 την ημέρα, ενώ πριν από την συμφωνία ήταν 800-1.200.

 Ομως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην με την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μοσούλη - μια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων - και εφόσον η Τουρκία επιδείξει κάποια "χαλαρότητα".

 Στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσόες  έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενονα υπάρξουν διαδοχικά κύματα εισροών χώρα μας. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε χθες ότι εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές «κύμα» επιπλέον 130.000 έως 180.000 προσφύγων.

«Οποιαδήποτε αστάθεια μπορεί να την επηρεάσει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Επιμένουμε στο να μην καταρρεύσει η συμφωνία και θέλουμε το ίδιο να κάνουν και οι Τούρκοι». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα βρίσκονται συνολικά 58.452 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων στα νησιά παραμένουν οι 11.333

Το προσφυγικό προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.