Άμυνα & Διπλωματία

Φουρτούνα στο Αιγαίο φέρνει ο Ερντογάν – Νέο γύρο προκλήσεων αναμένει η Αθήνα


Ο Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει, έστω και ακούσια, να διακωμωδεί αδιαλείπτως τον όρο «ήρεμα νερά στο Αιγαίο», με το οποίο περιγράφεται-από τα ελληνικά ΜΜΕ και τον  εγχώριο πολιτικό κόσμο- η άτυπη συμφωνία για… ειρηνική και φιλική διάθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με το χθεσινό παραλήρημά του ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά κατά του Ελληνα πρωθυπουργού, κατέδειξε τον έκδηλο εκνευρισμό του για το ταξίδι του κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και για την πρόθεση της χώρας μας να αγοράσει τα F-35, από τα οποία-τουλάχιστον προς ώρας- έχει αποκλειστεί η Άγκυρα.

Το άτυπο μορατόριουμ το οποίο είχαν συμφωνήσει Ερντογάν και Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, προφανώς πλέον δεν έχει την παραμικρή ισχύ. Ο Ταγίπ Ερντογάν διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση περί «ανακωχής» και ειλικρινούς διαλόγου στα ελληνοτουρκικά και άνοιξε μέσω των δηλώσεών του τον δρόμο για ένα νέο γύρο επιθετικής ρητορικής και προκλήσεων εκ μέρους της Αγκυρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Σουλτάνος» απειλεί ή κραυγάζει κατά της Ελλάδος, ωστόσο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανησυχούν και επαγρυπνούν εκτιμώντας πως η Τουρκία έχει τη βούληση και συνάμα τη γεωστρατηγική κατεύθυνση, να οξύνει εκ νέου την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Τουρκία προκειμένου να κλιμακώσει και να προκαλέσει είναι γνωστοί. Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με άνοιγμα των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και πλησίον ή και εντός των ελληνικών θαλασσίων συνόρων. 

Ηπια αντίδραση από το ΥΠΕΞ - Δένδιας: Δεν θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο

Όλα αυτά είναι εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιλέγει να μην ακολουθήσει το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων, με προεξάρχοντα τον Ταγίπ Ερντογάν. Προς το παρόν επιλέγει μια ήπια διπλωματική αντίδραση, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να δίνει τον… τόνο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών. Ο πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική τοποθέτηση στο Κογκρέσο που δημιούργησε έντονα αισθήματα περηφάνιας», επισήμανε ο κ.Δένδιας και πρόσθεσε

«εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που μια άλλη πλευρά θα μας επιβάλλει. Έχουμε τη δική μας πολιτική, τις δικές μας θέσεις. Οι δικές μας θέσεις είναι απολύτως καθαρές και επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα. Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ' επιλογήν του συνομιλητή μας».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τον τουρκικό εκνευρισμό και την δριμεία επίθεση του Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ.Δένδιας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «η Ελλάδα, ακόμα και υπό συνθήκες που πραγματικά οδηγούν την Τουρκία σε μια γεωπολιτική αναβάθμιση, λόγω της γεωγραφικής θέσης, διατήρησε το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Και όχι μόνο το διατήρησε αλλά κατέστη εμφανές κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ότι διατηρεί την απόλυτη εμπιστοσύνη της υπερδύναμης ως συνομιλητή στην ευρύτερη περιοχή που εκφράζει το διεθνές δίκαιο τη σταθερότητα και μια πολιτική αρχών.

Νομίζω ότι αυτό διέψευσε τις τουρκικές προσδοκίες και δημιούργησε έναν γενικό εκνευρισμό στην Άγκυρα. Εγώ αυτό που θα ευχόμουν είναι η 'Αγκυρα να ξεφύγει από αυτό και να επανέλθει σε μια λογική με την οποία να οδηγηθούμε κάποια στιγμή, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στην επίλυση της διαφοράς μας. Η Τουρκία γενικά διαπραγματεύεται με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο. Μερικές φορές χρησιμοποιεί και μέσα εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ίσες αποστάσεις από τις Βρυξέλλες...

Αλγεινή εντύπωση αλλά όχι έκπληξη προκαλεί η στάση των Βρυξελλών, απέναντι στο νέο παραλήρημα Ερντογάν που είχε ως στόχο μια χώρα μέλος της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Τηρώντας ευλαβικά τη γραμμή των ίσων αποστάσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να τοποθετηθεί για τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ουδέν σχόλιο για τις δηλώσεις. Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».


 

Διαβαστε επισης