Διεθνή

"Φουντώνουν" οι διαμαρτυρίες κατά του Βούτσιτς


Το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του Αλεξάνταρ Βούτσιτς φάνηκε να ενισχύεται χθες Σάββατο, όταν περίπου 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι κατά του σέρβου προέδρου.

Οι διαδηλωτές, εκ των οποίων σχεδόν κανένας δεν κράταγε πανό ή πλακάτ που να υποδεικνύει πως ανήκε σε κάποιο πολιτικό κόμμα, έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο, σε αρκετά ήρεμη ατμόσφαιρα.

Πολλοί φώναζαν συνθήματα όπως «κλέφτη Βούτσιτς», ενώ άλλοι κράταγαν πλακάτ στα οποία είχαν γράψει φράσεις όπως «όχι δεν θα το βουλώσω» ή «φτάνει πια ψέματα», ή «γιατί πολεμάμε με γειτονικές χώρες», ή «δεν είμαι ηλίθιος».

Αρκετοί ηχούσαν σφυρίχτρες, αντικείμενο-σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της δεκαετίας του 1990 και της εποχής του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ήταν εμφανής η πρόθεση των οργανωτών να ανακαλέσουν στη μνήμη εκείνες τις διαδηλώσεις, που οδήγησαν στην πτώση του Μιλόσεβιτς, καθώς ακουγόταν μουσική εποχής από φορτηγό με ηχεία στην κεφαλή της πορείας.

Η κινητοποίηση έγινε «λόγω του ότι η κατάσταση στη χώρα, που είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό μπερδεμένη», έχει γίνει πλέον «κρίσιμη, οικονομικά και πολιτικά», έκρινε ο Βλάντιμιρ Τόσιτς, ένας από τους διαδηλωτές, περίπου πενήντα ετών. Στη διαδήλωση, συμπλήρωσε, συμμετείχαν «απλοί κάτοικοι του Βελιγραδίου που βγήκαν στον δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση».

Ο πρόεδρος Βούτσιτς, ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις, είπε ότι είναι «διατεθειμένος να ακούσει αυτά που λένε οι πολίτες που διαδηλώνουν, αλλά όχι όσα λένε οι ψεύτες της αντιπολίτευσης».

Το κίνημα αυτό, που αποκτά ορμή τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί την πρώτη μεγάλης έκτασης αμφισβήτηση του Βούτσιτς αό την άνοιξη του 2017, όταν χιλιάδες νεαροί πολίτες του Βελιγραδίου βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν μετά την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές.

Πρώην γεράκι, υπερεθνικιστής που μεταμορφώθηκε σε κεντρώο φιλοευρωπαίο, ο Βούτσιτς κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι φιμώνει τα ΜΜΕ και τους πολίτες.

Η χθεσινή κινητοποίηση, την οποία οργάνωσαν φοιτητές και προσωπικότητες, ειδικά καλλιτέχνες, υποστηρίχθηκε από έναν ετερόκλιτο συνασπισμό αντιπολιτευόμενων κομμάτων, τη Συμμαχία για τη Σερβία.

Η πρώτη διαδήλωση έγινε την 8η Δεκεμβρίου, έπειτα από έκκληση του συνασπισμού αυτού, αφού ένας από τους ηγέτες του, ο Μπόρκο Στεφάνοβιτς, τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε επίθεση στα τέλη του Νοεμβρίου, πριν από μια πολιτική συγκέντρωση στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «προέτρεψε έντονα τις σερβικές αρχές» να «βελτιώσουν την κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».

Παρότι τύποις ο Βούτσιτς έχει εθιμοτυπικό ρόλο, στην πραγματικότητα διαθέτει τεράστια ισχύ και καθοριστική συμβολή στη χάραξη πολιτικής. Το Προοδευτικό Κόμμα του κυριαρχεί στο κοινοβούλιο από το 2012. Ο Βούτσιτς άρχισε την πενταετή του θητεία στην προεδρία πέρυσι.

Η σερβική αντιπολίτευση, που μαστίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις, σκάνδαλα διαφθοράς και δεν έχει παρά ελάχιστη προβολή στα κρατικά μέσα ενημέρωσης αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Βούτσιτς, χαρακτηρίζεται περιθωριοποιημένη.

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2020.