Χρηστικά

«Φουντώνει» ξανά η φωτιά του πληθωρισμού – Βασική αιτία η ακρίβεια στα τρόφιμα


Μετά από πολύμηνη περίοδο αποκλιμάκωσης, η φωτιά του πληθωρισμού «φουντώνει» και πάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί σταθερά για τον πληθωρισμό, με τις τιμές τους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τον Δεκέμβριο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat, αυξήθηκε στο 3,7% τον Δεκέμβριο από το 2,9,% που ήταν το Νοέμβριο, ενώ την ανιούσα πήρε και στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα έπιασε το 2,9% από το 2,4% του Νοεμβρίου.

Είναι εμφανές ότι δημιουργείται μια νέα δυναμική ανόδου του πληθωρισμού με προοπτικές να συνεχιστεί το 2024, εξέλιξη άκρως δυσμενής για τα νοικοκυριά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ιδίως αν προστεθεί στη συνολική εικόνα η διατήρηση των τιμών στα τρόφιμα σε υψηλά επίπεδα και τον Δεκέμβριο, αποτελώντας για ένα ακόμη μήνα τον κύριο τροφοδότη του πληθωρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Ευρωζώνη, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (6,1% έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4% (όσο και τον Νοέμβριο) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 2,5% έναντι 2,9%. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 6,7% έναντι μείωσης 11,5% τον Νοέμβριο. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού συνέχισε την πτωτική τάση του και διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3,6% τον Νοέμβριο. 

Πώς επηρεάζεται η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

H άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και η απομάκρυνσή του από τον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λειτουργεί αποτρεπτικά-προς ώρας- για την εφαρμογή σχεδίων μείωσης των βασικών επιτοκίων το 2024. Η Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι κορυφαίοι αξιωματιούχοι της ΕΚΤ έχουν δώσει σήμα για μείωση εντός της τρέχουσας χρονιάς, αλλά όσο τα στοιχεία του πληθωρισμού δεν είναι ευνοϊκά, τόσο θα μετατίθεται χρονικά η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας.

Η πληθωριστική εικόνα του Νοεμβρίου στην Ελλάδα

Να θυμίσουμε ότι το Νοέμβριο, σύμφωνα με την εθνικό δείκτη που χρησιμοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3% από το 3,4% τον Οκτώβριο, αλλά ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 9%.

Ενδεικτικές ήταν οι ανατιμήσεις στα έλαια-λίπη κατά 31,4%, στα κρέας κατά 8,1%, στα φρούτα κατά 12%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 13,3% στα στερεά καύσιμα κατά 9,9%, στα καύσιμα –λιπαντικά κατά 9,9%.

Μάλιστα οι τελευταίες έρευνες του ΙΕΛΚΑ και άλλων φορέων, δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις των τροφίμων δεν θα κοπάσουν άμεσα, αλλά θα συνεχιστούν και το 2024.


 

Διαβαστε επισης