Νέο κύκλο σεναριολογίας για τον επικείμενο ανασχηματισμό πυροδοτεί η κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να δείξει μία ακόμη «κόκκινη κάρτα» στους επενδυτές των χρυσωρυχείων Χαλκιδικής, απορρίπτοντας την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Η απόφαση αυτή ικανοποιεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως εκτός «κυβερνητικής γραμμής» και δυσχεραίνει την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Προβλήματα δημιουργεί και στην κυβέρνηση, που εμφανίζεται ανακόλουθη σε αποφάσεις και διακηρύξεις της, την ώρα που προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου υπάρχει «δυσφορία» για τους χειρισμούς του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος πολλές φορές έχει διαφοροποιηθεί από επίσημες κυβερνητικές θέσεις για θέματα αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ) – τελικά όμως κέρδισε όλες τις «μάχες», επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα για το Δημόσιο.
Πρόκριμα για ανασχηματισμό
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση σ’ αυτή τη φάση είναι κυρίως επικοινωνιακό. Τα ουσιαστικά αποτελέσματα της αρνητικής στάσης απέναντι στην καναδέζικη Eldorado – μητρική της «Ελληνικός Χρυσός» - θα φανούν σε βάθος χρόνου.
Πολιτικοί σχολιαστές σπεύδουν να «διαπιστώσουν» ενδοκυβερνητική σύγκρουση και διχογνωμία, η οποία μπορεί να είναι καθοριστικής σημαίας για τις επιλογές του πρωθυπουργού όσον αφορά τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.
Κατά τις εκτιμήσεις τους, η απόφαση του Π. Σκουρλέτη να απορρίψει την αίτηση της εταιρείας των χρυσωρυχείων, παγώνοντας ουσιαστικά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων της, τον φέρνει πιο κοντά στην πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση.
«Ηρωική έξοδος»;
Από άλλες πηγές αναφέρεται μάλιστα ότι με την απόφαση αυτή ο υπουργός Ενέργειας επιχειρεί «ηρωική έξοδο», γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν αποψινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας. Ο κ. Σκουρλέτης τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της πώλησης του 17% της ΔΕΗ, ενώ αναφερόμενος στη θέση που έχει πάρει υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας, τόνισε ότι «οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της – οι οποίες ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν…»