Ενέργεια

Φωτιά η βενζίνη: Δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη!


Παρά την υποχώρηση στις διεθνείς τιμές του αργού, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα παραμένει σε ανοδική τροχιά και είναι πλέον η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών υγρών καυσίμων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα βρίσκεται κατά παράδοση σε κλοιό κερδοσκοπίας κατά την κορύφωση της τουριστικής σεζόν (δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου), καθώς οι αυξημένες μετακινήσεις των Ελλήνων για διακοπές, αλλά και των τουριστών, αυξάνουν κατακόρυφα τη ζήτηση υγρών καυσίμων και επιτρέπουν στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων να ανεβάσει τις τιμές.

Ακραίο παράδειγμα αυτών των στρεβλώσεων είναι η διαμόρφωση των τιμών σε νησιωτικές περιοχές, όπου και ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά ασθενής. Ήδη σε νησιά του Αιγαίου η αμόλυβδη έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με το νέο Oil Bulletin της Κομισιόν (στοιχεία από 16 Ιουλίου), η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα, που είναι πάντα στην πεντάδα των ακριβότερων, αυξήθηκε ελαφρώς και είναι πλέον η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη, μετά την Ολλανδία, που παραμένει πάντα στην πρώτη θέση, καθώς επιβαρύνει τα καύσιμα με τους υψηλότερους φόρους στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα έπιασε τα 1.645 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (1,645 ευρώ το λίτρο), πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής την αντίστοιχη ολλανδική τιμή των 1.658 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολλανδία επιβάλλει με αρκετή διαφορά υψηλότερους φόρους από την Ελλάδα στα καύσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι 712,19 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ στην Ολλανδία φθάνει τα 786,39 ευρώ. Ως ποσοστό της τελικής τιμής, οι φόροι είναι 43,2% στην Ελλάδα και 47,4% στην Ολλανδία.

Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι οι υψηλοί φόροι αποτελούν το μοναδικό παράγοντα που «φουσκώνει» υπερβολικά τις τιμές καυσίμων, τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι και άλλες χώρες, με κυριότερες την Γερμανία και την Γαλλία, έχουν σχεδόν εξίσου υψηλούς έμμεσους φόρους, αλλά οι τελικές τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες από την ελληνική αγορά.

Η κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά καυσίμων έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, χωρίς όμως να επιτευχθούν σοβαρά αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις της. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια ο βαθμός συγκέντρωσης της αγοράς αυξάνεται, λόγω και της οικονομικής κρίσης, ο ανταγωνισμός εξασθενεί και η τιμή προ φόρων της αμόλυβδης διατηρείται στα ύψη (614,42 ευρώ το χιλιόλιτρο, έναντι μέσου όρου 585,08 ευρώ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία).

Ενδεικτικό των… άγριων κερδοσκοπικών διαθέσεων που επικρατούν αυτό το καλοκαίρι είναι το γεγονός ότι η νέα αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης, που καταγράφεται από την Κομισιόν, παρατηρείται παρά το γεγονός ότι η τιμή του μπρεντ, ενώ είχε ξεπεράσει και τα 79 δολ. το βαρέλι στα τέλη Ιουνίου, τις τελευταίες ημέρες υποχωρεί συνεχώς και έχει πέσει πια κάτω από τα 72 δολ. το βαρέλι.

Διαβαστε επισης