Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος και τάσεων στις αγορές. Ευμετάβλητο σκηνικό στα χρηματιστήρια, με μικρές διακυμάνσεις, υποτονική συναλλακτική κίνηση και απροθυμία ανάληψης ρίσκου.
Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται με οριακές αποκλίσεις από τα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με επίμαχο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη στήριξη των επιμέρους οικονομιών.
Σε αναζήτηση ισορροπιών και το ΧΑ, όπου επικρατεί και σήμερα συναλλακτική άπνοια, με συνολικό τζίρο μόλις 7,5 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης.
Στην ελληνική αγορά το κλίμα επιβαρύνεται από τα αρνητικά στοιχεία για την εξέλιξη βασικών δημοσιονομικών μεγεθών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και στις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το βάθος της ύφεσης, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες.
Μετοχές και δείκτες
Στην πρώτη μιάμιση ώρα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί με έντονες διακυμάνσεις με σχήμα W, δημιουργώντας ελπίδες ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω τις επόμενες μέρες και να αποφευχθεί μία ακόμη ημέρα πτώσης – που είναι η 10η σε 11 συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 639,3 μονάδες (+0,28%) και διολίσθησε εν συνεχεία μέχρι τις 634,9 (-0,42%). Τώρα βρίσκεται στις 637,4 με οριακές απώλειες 0,05%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,20%, στις 1.540,6 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από +0,26% μέχρι -1,88% και τώρα υποχωρεί κατά 0,45%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Alpha (+0,4%). Πειραιώς -1,5%, Εθνική -1%, Eurobank και Attica -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ, που πραγματοποιεί άλμα +4%. Ακολουθούν Aegean και Coca-Cola +1,4%, Coca-Cola -2,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Φουρλής, Lamda και ΕΧΑΕ +0,8%
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -1,8%, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Τιτάν -1,3%, Ελλάκτωρ και Σαράντης -0,8%.