Μετά τις γονικές παροχές και δωρεές και τις αγοραπωλησίες ακινήτων και οι δηλώσεις που αφορούν τον φόρο κληρονομιάς για ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Η αρχή θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου και σε πρώτη φάση-έως το τέλος του 2022- η ηλεκτρονική υποβολή θα «τρέξει» πιλοτικά, ενώ από την 1/1/2023 η διαδικασία θα καταστεί υποχρεωτική.
Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται στη ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ, ενώ οι τροποποιητικές θα κατατίθενται στις αρμόδιες ΔΟΥ. Το νέο καθεστώς για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς απαλλάσσει τους φορολογούμενους από το χρονοβόρο… καθήκον να σπαταλούν ατελείωτες ώρες και να ταλαιπωρούνται στην εφορία, προκειμένου να τακτοποιήσουν τέτοιου είδους ζητήματα. Εχουν όμως την υποχρέωση να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία και θα παραδώσουν στον συμβολαιογράφο.
Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, διευρύνεται με νέες εφαρμογές η λειτουργία του myPROPERTY της ΑΑΔΕ για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβολαιογράφων, φυσικών και νομικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, προαιρετικά από 2/11/2022 και υποχρεωτικά από 1/1/2023 τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι εφαρμογές:
- Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών με Συμβόλαιο
- Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών χωρίς Συμβόλαιο
Επίσης, από 2/11/2022 αναβαθμίζεται η εφαρμογή Δωρεών/ Γονικών Παροχών με Συμβόλαιο για χρηματικά ποσά και λοιπά κινητά, με την προσθήκη πεδίων αναγραφής πληροφοριών, με σκοπό την αποφυγή επισύναψης δικαιολογητικών. Για τις περιπτώσεις των συναλλαγών που δεν είναι εφικτή η (διαλειτουργική) ταυτοποίησή τους, απαιτείται η επισύναψη των δικαιολογητικών, τα οποία και αναφέρονται κατά περίπτωση.
Για την περαίωση της ηλεκτρονικής δήλωσης του φόρου κληρονομίας απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα, τα οποία έχει γνωστοποιήσει η ΑΑΔΕ. Αρχικώς ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου και κατόπιν την αποστέλλει στη θυρίδα του κληρονόμου στο Taxisnet. Μετά τη σχετική αποδοχή της δήλωσης, αυτή υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύψει ο φόρος. Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ή τη δόση ψηφιακά και ο συμβολαιογράφος αναρτά την πράξη αποδοχής κληρονομίας στο my Property
Τι ισχύει για το αφορολόγητο
Στις κληρονομιές το αφορολόγητο είναι 150.000 ευρώ, ενώ από τις 150.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα με συντελεστή φόρου 1%,. Για πάνω από 300.000 ευρώ μέχρι και 600.000 ευρώ ο συντελεστής είναι της τάξης του 5% και 10% για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.
Επίσης ισχύουν τα ακόλουθα:
- Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.
- Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι όριο που αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος.