Χρηστικά

Φορολογικό «σαφάρι» 45 ημερών


Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά άμεσα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε φορολογούμενους που βρίσκονται σε λίστες και γενικά όσων οι εκκρεμείς υποθέσεις τους κινδυνεύουν με παραγραφή.

Μετά και τη νέα παράταση που χορηγήθηκε, στις 25 Νοεμβρίου λήγει οριστικά η προθεσμία για την υπαγωγή φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις για τα αδήλωτα εισοδήματα παρελθόντων ετών του Ν. 4446/2016. Ωστόσο για να αναγκαστούν να προσέλθουν στη ρύθμιση όσο γίνεται περισσότεροι φορολογούμενοι, η ΑΑΔΕ ξεκινά μαζικούς ελέγχους, ειδικά για τις υποθέσεις που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής, της 31η Δεκεμβρίου 2017.    

Το «σαφάρι» ελέγχων, εκτείνεται σε όλους όσους εκκρεμότητες και ειδικά στους ευρισκόμενους στις λίστες, οι υποθέσεις των οποίων έχουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίζονται τα χρονικά περιθώρια της παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, στις 31 Δεκεμβρίου 2017 παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις:

Της χρήσης του 2011, για τις οποίες η πενταετής περίοδος παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.

Της χρήσης του 2006, για τις οποίες οι φορολογικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους "συμπληρωματικά στοιχεία" για φοροδιαφυγή τα οποία δεν υπήρχαν πριν την πάροδο της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής της συγκεκριμένης χρήσης.

Της χρήσης 2001, εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις.

Οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει ένδειξη φοροδιαφυγής, στις οποίες ο έλεγχος μπορεί να πάει πίσω έως και 20 χρόνια.

Είναι σαφές ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα επικεντρωθούν στις συγκεκριμένες υποθέσεις, στις επόμενες 45 μέρες, αποστέλλοντας εντολές ελέγχουν ώστε να περιορίσουν δραστικά τον όγκο των παραγραφόμενων υποθέσεων, αλλά και να εξαναγκάσουν όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να ανταχθούν στην "οικειοθελή αποκάλυψη".

Διευκρινίζεται, ότι τον έλεγχο γλιτώνουν όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα, η προθεσμία για την οποία λήγει πλέον στις 25 Νοεμβρίου.

Οι ρυθμίσεις επιτρέπουν σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για πάσης φύσεως φόρους, κατά τα έτη 2001 έως και 2016 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις αποφεύγοντας σημαντικά πρόστιμα απόκρυψης φορολογητέας ύλης και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ωστόσο, με απόφαση που υπέγραψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής (ΠΟΛ. 1165/2017), την αποία αποκάλυψε το Σin, ( https://www.sofokleousin.gr/archives/362572.html ) προβλέπεται ότι θα τίθενται εκτός των ρυθμίσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών και θα χάνουν τα ευεργετήματα των εν λόγω ρυθμίσεων όσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει ήδη ή επιθυμούν να υποβάλουν μέχρι αύριο δηλώσεις με βάση τις διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016, αλλά εκδόθηκαν σε βάρος τους αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για 19 κατηγορίες οικονομικών εγκλημάτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μεταξύ άλλων πρόκειται για αδικήματα όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικές πράξεις, παθητική ή ενεργητική δωροδοκία, δωροληψία, σωματεμπορία, ηλεκτρονική απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλεία κ.λπ.). Η απώλεια των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων του ν. 4446/2016 δεν θα επέρχεται εφόσον ο φορολογούμενος αποδείξει ότι τα ποσά που περιλαμβάνονται στη δήλωση οικειοθελούς αποκάλυψης δεν προέρχονται από το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Οι ατέλειωτες λίστες

Υπενθυμίζεται ότι σε ότι αφορά στα πρόσωπα που εμπλέκονται στις «λίστες» καταθετών εξωτερικού, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές είναι:

1. Στη «λίστα Λανγκάρντ» περιλαμβάνονται στοιχεία για 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα με Ελληνική υπηκοότητα ή δηλωθείσα διεύθυνση στην Ελλάδα που εμφανίζονται να κατέχουν επενδυτικές μερίδες (τραπεζικούς λογαριασμούς η/ και λοιπά επενδυτικά προϊόντα) στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007. Από τον έλεγχο εξαιρούνται μόνο όσοι έκαναν πράξεις στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2005, ενώ οι περισσότεροι, που μετέφεραν χρήματα από την 1-1-2006 έως και τον Φεβρουάριο του 2007 δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο.

2. Στη «λίστα Μπόργιανς» περιλαμβάνονται στοιχεία για 10.588 περιπτώσεις Ελλήνων με καταθέσεις σε Ελβετική Τράπεζα, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008. Οι ευρισκόμενοι σε αυτή τη λίστα αυτή δεν αποφεύγουν τον έλεγχο, αφού όλες οι πράξεις έγιναν από το 2006 και μετά, σε χρόνο δηλαδή που δεν ισχύει η παραγραφή.

3. Στα 65 CDs που παρέλαβε το ΥΠΟΙΚ το 2013, περιλαμβάνονται στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών 1.300.000 Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες του εσωτερικού, κατά την περίοδο από 1-1-2000 έως 8-6-2012. Οι κινήσεις αφορούν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ, τουλάχιστον σε ένα έτος της συγκεκριμένης περιόδου.

Τέλος υπάρχουν και κατάλογοι με χιλιάδες καταθέτες εξωτερικού και εσωτερικού που παρέλαβε η ΑΑΔΕ, από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.